Paul Somohardjo (VA/ PL) heeft er spijt van meegewerkt te hebben aan de Amnestiewet in april 2012. Dat zei hij tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement. Het is naar eigen zeggen een fout geweest. Hij heeft zijn medewerking verleend, omdat hij heeft geleerd om vergevingsgezind te zijn. De parlementariër gaf verder aan dat hij had verwacht dat de verdachten in het 8 decemberproces spijt zouden betuigen en zich nederig zouden opstellen, maar zij hebben juist het tegendeel bewezen. ‘Ze denken nu dat ze God zijn’, jammerde Somohardjo. Hij bood publiekelijk zijn excuses aan de familie, vrienden en nabestaanden van de decembermoorden en de totale Surinaamse gemeenschap aan.
De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings- Simons, moest de politicus meerdere malen vragen om zich te houden aan de inhoudelijke behandeling van de begroting. Somohardjo maakte van de gelegenheid gebruik om ongeveer een uur lang het een en ander te zeggen over de uitzetting van de PL uit de coalitie. Hij benadrukte dat de president in zijn officieel schrijven niet heeft aangegeven dat de PL op basis van chantage of verraad uit de coalitie is gezet. In de brief van de president staat ‘na ampele overweging’. Somohardjo kon ook niet begrijpen waarom de A-Combinatie met ongeveer 10.000 stemmen 6 ministeries en het vicepresidentschap toebedeeld kreeg en de PL met 32.000 stemmen maar 3 ministeries kreeg. Parlementariër Marinus Bee corrigeerde Somohardjo door aan te geven dat de 6 ministeries hen zijn toebedeeld op basis van 7 DNA-zetels. In die periode maakte de BEP ook deel uit van de AC- fractie. De begrotingsbehandeling geniet geen prioriteit bij Somohardjo. Hij is de mening toegedaan dat de regering nog een jaar kan regeren met de goedgekeurde begroting van het vorige jaar. Hij vindt dat er prioriteit gegeven kon worden aan het behandelen van de anticorruptiewet. Somohardjo vierde gisteren zijn 71ste jaardag en Harish Monorath zijn 33ste. Zowel van de zijde van de coalitie als de oppositie ontvingen zij de felicitaties.
Het is zeker vreemd om te vernemen dat Somohardjo nu spijt heeft van zijn medewerking aan de Amnestiewet. Het is niet dat deze wet stilletjes door DNA is gegaan of dat de samenleving niet in beroering is geweest. Er werden protestdemonstraties gehouden in Suriname en overzee, echter lag de PL hier niet wakker van. Nu moet de samenleving geroerd raken van de emoties van Somohardjo, die in 2012 ruimschoots zijn volwassen rijpheid had bereikt en van wie wij als kiezers mochten verwachten dat hij in landsbelang zou handelen, merkt een alerte burger op.
Genaro Alpin