‘Over mij werd verteld dat ik ‘s avonds condooms gebruikte op mijn balkon en deze liet vallen op het hoofd van mijn wachter. Er werd gezegd dat ik een vrouwenjager was.’ De voormalige dc van Nickerie, Hardeo Ramadhin, doet een boekje open bij de krant over de geruchten die ook over hem in dit district onterecht de ronde deden. De huidige dc, Wedperkash Joloemsingh, klaagt over een gelijksoortige lastercampagne. ‘Nickerie kent dit fenomeen al tientallen jaren, dat er op hoog niveau zelf verzonnen roddelpraatjes worden verteld. Vooral de hooggeplaatste burgers waaronder de dc, de gewestelijk politiecommandant, politici, directeuren en afdelingshoofden moeten het gelag betalen’, legt de politiekanalist uit die in de periode 2000-2004 zelf dc was in het district.
Ramadhin heeft zijn ervaringen in het rijstdistrict opgetekend in het boek ‘Het district Nickerie in ontwikkelingsperspectief’. Hij zegt dat de burgers er zelf niet voor schromen om anonieme brieven te sturen naar de beleidsmakers in Paramaribo om maatregelen te treffen tegen de betreffende persoon. Ramadhin wist enkele van deze brieven te onderscheppen. ‘Er staat nooit een naam onder de brieven, het is altijd anoniem.’
Ramadhin heeft geen verklaring voor deze ziekelijke ontwikkeling in de betreffende gemeenschap. ‘Een psycholoog zou hier een verklaring over kunnen geven. Ik weet niet waarom de mensen zo zijn.’ De voormalige dc weet wel dat zaken als alcoholgebruik, relatiegeschillen, huiselijk geweld, echtscheidingen en zelfmoordgevallen veelvuldig voorkomen vergeleken met andere delen van het land.
Het is volgens Ramadhin frappant dat in het district opgekeken wordt tegen mensen die in de media de ruimte krijgen om burgers te veroordelen, uit te schelden en te beledigen. ‘In plaats van dat men zijn gedragingen afkeurt, wordt integendeel gefluisterd dat de ‘Lion’ of de ‘Tigri’ heeft gesproken. Ook wordt er flink geroddeld over allerhande zaken in de bars, wanneer de personen flink babbelwater hebben gedronken.’
‘Er zijn vier zaken die de Nickerianen aangrijpen om een persoon te bekladden’, weet Ramadhin uit ervaring. Als eerste werd over hem beweerd dat hij als dc etnisch bezig was. Daarna werd hij beschuldigd van corruptie. Vervolgens werd de roddel verspreid dat hij een alcoholist was. ‘Terwijl ik sedert 1990, niet eens een glas bier had gedronken.’ Als laatste werd rond gebazuind dat Ramadhin een vrouwenjager was, de liefde bedreef met verschillende vrouwen op zijn balkon en gebruikte condooms liet vallen op het hoofd van zijn wachter.
Ramadhin vindt dat personen die dergelijke verzonnen verhalen de wereld in sturen, een zeer lage moraal hebben. In zijn boek ‘Het district Nickerie in ontwikkelingsperspectief’ heeft hij personen gewaarschuwd die gedetacheerd zullen worden naar Nickerie voor het bekleden van een hoge politieke functie. ‘Want stel je voor, er komt een jong echtpaar uit Paramaribo om te werken. Nou, wanneer die persoon beladen wordt met zulke roddelpraatjes, raken ze binnen de kortste keren gefrustreerd.’ Het gevaar bestaat zelfs dat zo een relatie strandt. Ramadhin is zich goed bewust van al de negatieve consequenties die de verzonnen roddelpraatjes met zich kunnen meebrengen.
Over dc Joeloemsingh wordt nu rondverteld dat hij op het commissariaat betrapt zou zijn met een vrouw. Ook wordt gefluisterd dat er een echtscheiding op komst is tussen hem en zijn echtgenote. Dagblad Suriname sprak met de dc en zijn echtgenote die aangaven zich bewust te zijn van de roddelcampagnes die tegen hen gericht zijn.
Asha Gajadien-Bhagwat