‘De NDP is nog steeds arrogant’, zegt de voorzitter van Nieuw Suriname (NS), Harrish Monorath, tegenover Dagblad Suriname. Hoewel door het weghalen van de PL uit de Megacombinatie, de coalitie een krappe meerderheid heeft van 26 zetels, blijft de NDP uitleggen dat ze genoeg draagvlak heeft om de begroting te behandelen. Volgens Monorath hadden de structuren van NS graag dat deze arrogantie van de NDP afgestraft wordt middels het innemen van een standpunt om helemaal geen quorum te verlenen in het parlement. ‘Maar dat doen wij niet’, zegt Monorath. De partij is inmiddels met een standpunt gekomen dat de positie van NS in het parlement ongewijzigd blijft. Ze maken geen deel uit van de coalitie en ook niet van de oppositie. Afhankelijk van het onderwerp waarover er vergaderd zal worden in het hoogste college van Staat, zullen zij nagaan wel of geen quorum te verlenen.
Maar of NS quorum zal verlenen bij de begrotingsbehandelingen, hierover zal nog concrete afspraken gemaakt worden met de structuren van de partij. Het ligt Monorath namelijk nog vers in het geheugen hoe zij op zeer onheuse wijze zijn behandeld door de NDP. Ook heeft de NDP er niet voor geschroomd partijleden van de NS tegen elkaar uit te spelen. Dit heeft zorggedragen voor splitsing en het uit elkaar vallen van de partij. In het parlement zijn de twee NS-parlementariërs, Monorath en zijn collega Prem Lachman, uit alle commissies verwijderd. Ook zijn zij uitgesloten geworden van dienstreizen. ‘We mogen niet meer op dienstreis.’ In het parlement hebben NDP-assembleeleden hen vaker laten horen dat zij plaats moeten nemen in de oppositiebanken.
Volgens Monorath gaan zij beslist niet chanteren wanneer het quorumvraagstuk onder de loep wordt genomen. ‘Maar het probleem is dat de NDP zich maar arrogant blijft opstellen, terwijl de NDP-parlementariërs geen discipline hebben om het parlement altijd en tijdig binnen te stappen.’ Monorath zegt dat er bepaalde NDP-parlementariërs zijn die op continue basis verzuimen en maanden niet naar het parlement gaan. Daarentegen waren de assembleeleden van de PL wel altijd op tijd aanwezig. ‘Zij verzuimden niet en waren altijd op tijd in de zaal. Maar wij van de NS stellen het algemeen belang in het land voorop. Dat staat centraal voor ons. Anders wordt het een economische chaos in het land. Daarom hebben we geen standpunt ingenomen om deel uit te maken van de oppositie.’
Monorath hekelt nog steeds het feit dat zij niet betrokken zijn geweest bij de beleidsformulering van de begrotingen. Zo is bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling te weinig aandacht besteed aan het accreditatievraagstuk. Er zijn geen prioriteiten gesteld bij dit ministerie bij de formulering van de beleidsdoelen.
Asha Gajadien-Bhagwat