Ondanks dat het nu RCR Medical Centre heet, staat het in de volksmond nog steeds bekend als het Zorghotel. Bij de oprichting richtte het Zorghotel zich voornamelijk op medisch toerisme. Toen dat op niks uitliep, heeft het hotel op diverse manieren geprobeerd een andere invulling te geven aan het ontstane gat. Zo werden er exposities en zelfs feesten georganiseerd. Ook werd er een verdieping verhuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Dat is een jaar geleden gestopt. De staat heeft verder niks met dit centrum te maken, behalve dan het ministerie van Volksgezondheid waar wij veel contact mee hebben”, aldus Redjinder Thakoersingh, directeur van het centrum, tijdens de open dag gisteren waarbij het nieuwe dialysecentrum werd gepresenteerd.
Nieuwe invulling
In december 2013 werd besloten te stoppen met alle nevenactiviteiten en werd zorg weer de ‘core business’. Het nieuwe dialysecentrum heeft twee gezichten die van belang zijn en dat zijn de manager, Marion Monsanto, en een internist-nefroloog, Ingrid Heerenveen. “We hebben zes dialysebedden en we gaan ons ook richten op de nachtdialyse, speciaal voor mensen die overdag gewoon naar het werk moeten”, aldus Monsanto. De manager van het dialysecentrum heeft veel ervaring en stond ook aan de weg van het dialysecentrum te Tamansari. “We houden het kleinschalig. Het gaat ons om de service.”
Job zonder pensioen
Volgens Heerenveen blijft het aantal nierpatiënten in ons land stijgen. “Vandaar ook het aantal dialysecentra.” Volgens de nefroloog (specialist op het gebied van nieraandoeningen) komt dat onder andere door onze levensstijl waarbij we te weinig bewegen en ongezond eten en drinken. “Het is wel aan te raden om hier aan te werken. Als iemand eenmaal het punt heeft bereikt dat men moet gaan dialyseren, dan is dat voor de rest van het leven. Dat betekent dus dat iemand die 3 keer in de week, 3 tot 4 uur per keer , moet dialyseren, dat altijd zal moeten blijven doen. Het lijkt wel een job zonder pensioen.”
Medisch toerisme nog steeds wenselijk
Het dialysecentrum in het RCR MC is uniek in zijn soort, mede doordat het wordt gerund door een ervaren manager en een specialist die er vast in dienst is. De diensten die het RCR zal gaan leveren zullen worden uitgebreid met onder andere kraamzorg. “Uniek voor Suriname dat iemand kan bevallen en genieten van de luxe van een 4 sterren hotel!”, aldus Thakoersingh. Tevens komt er een oogcentrum en zullen er mogelijkheden worden geboden voor fysiotherapie en opname voor revalidatie na een beroerte. “We hopen natuurlijk dat het medisch toerisme zal toenemen, maar we zijn er vooral voor de ingezetenen”, aldus de directeur. “Alle verzekeraars in Suriname dekken de kosten voor het dialyseren.” “Dus dat mag geen barrière vormen voor onze mensen”, aldus Heerenveen. De open dag van het RCR MC trok veel bekijks, er waren aardig wat belangstellenden op af gekomen.
Christio Wijnhard