Iedereen kan rustig slapen, er is geen rampenplan

Dagblad Suriname heeft in eerdere berichtgeving al een aantal vragen gesteld omtrent rampenplannen, waarbij aan Staatsolie is gevraagd waaruit het opruimings- en bestrijdingsplannen bestaat. Dagblad Suriname wacht al geruime tijd op inzage van deze plannen en bij telefonische navraag wordt het medium afgewimpeld met verhalen dat bepaalde paragrafen nog getekend moeten worden. Misschien dat de persvoorlichting inmiddels het nummer van Dagblad Suriname kent, want bij herhaaldelijk bellen wordt niet meer opgenomen.
Onlangs is er een olietankwagen van Staatsolie met 16.000 liter diesel aan boord omgekanteld. Het ongeval deed zich voor op dinsdag 8 april en districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing liet de volgende dag weten dat een goed rampenplan noodzakelijk was. De brandweer was op tijd aanwezig om de situatie onder controle te krijgen, echter was het korps dat uit Nickerie kwam niet voldoende equipped. De brandweer kon de calamiteit alleen onder controle krijgen. De geschikte tools moesten uit Paramaribo komen om efficiënt te kunnen optreden. Zo liet dc Sijlbing weten. ‘Dan besef je hoe belangrijk een goed rampenplan is en dat eentje noodzakelijk is.’ Hij legt ook uit dat het belangrijk is om een rampenbestrijdingsplan te hebben. Inmiddels heeft de dc aan het Nimos gevraagd om een onderzoek te doen naar de oorzaken en gevolgen van de kanteling van de wagen en het vrijkomen van meer dan 3000 liters diesel in de vrije natuur.
Directeur Nelom van het Nimos laat weten dat het verzoek is gekomen om een onderzoek te verrichten naar de ware toedracht en schade van het ongeluk. Ondertussen is het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) telefonisch niet bereikbaar voor commentaar en op de website is weinig informatie te vinden, naast de vele pagina’s met daarop de tekst ‘under construction’ en links die nergens naartoe leiden. Verder staat op de website een samenvatting over de overstroming in 2006 en een korte lijst wat men ‘minimaal’ in huis moet hebben om voor 72 uur zelfredzaam te zijn. In het lijstje ontbreken echter een aantal essentiële middelen, die in geval van nood het leven kunnen redden, zoals een aansteker. Veelal is het maken van kampvuur niet alleen een psychologische ondersteuning, maar ook handig om vervuild water te koken en drinkbaar te maken. Helaas ontbreekt dat in het lijstje.
Wel staat er op het lijstje ‘lokale kaart/plattegrond’. Het zou fijn zijn als NCCR dan ook gedegen kaarten ging maken van Suriname, want die zijn niet gemaakt voor Suriname buiten Paramaribo.
Op 11 april liet mw. Doorson van het districtscommissariaat Coronie weten dat Staatsolie is begonnen met het opwerpen van een dam. De grond waar de inmiddels weggelekte diesel ingetrokken is, wordt vanaf 11 april afgegraven door Staatsolie en afgevoerd naar de stad om daar de resten brandstof eruit te halen. Zo wordt er toch nog schade aan inkomsten beperkt. Iedereen in Suriname kan weer rustig gaan slapen, want men weet niet wat te doen wanneer een ramp gebeurt.

error: Kopiëren mag niet!