Joan Dogojo, NDP-parlementariër, vraagt de regering haar besluit om babyvoeding niet meer te subsidiëren, te evalueren. Dogojo was ook niet op de hoogte van deze regeling en heeft vanuit het kabinet van de president de informatie dat de overheid borstvoeding wil gaan promoten. ‘De samenleving was helemaal niet voorbereid op deze nieuwe regel van de overheid’, is Dogojo van mening. De aankondiging van de stopzetting van de subsidie is via de media enkele dagen van tevoren aangekondigd.
Door stopzetting van de subsidie kan de overheid geen borstvoeding stimuleren. Per jaar worden er in Suriname ongeveer 10.000 baby’s geboren. En niet alle moeders zijn in staat borstvoeding te geven, vooral vrouwen in hun reproductieve jaren die deel uit maken van de arbeidsmarkt. ‘De overweging om borstvoeding op die manier te promoten, klopt niet helemaal’, zegt het DNA-lid. ‘Anders zouden er maatregelen getroffen moeten worden voor vrouwen om toch de gelegenheid te hebben om borstvoeding te geven.’
Borstvoeding moet ook op een speciale manier worden geconserveerd en niet iedereen weet dat te doen, zegt Dogojo. Om de borstvoeding te promoten, zou er veel meer moeten gebeuren dan voorlichting alleen. Doordat borstvoeding niet altijd te combineren is met het werk, maakt dat vrouwen onregelmatig borstvoeding geven, met als gevolg dat het kind zelf borstvoeding weigert. Ook zouden alleen ambtenaren 6 weken recht hebben op zwangerschapsverlof. Op zo een manier dwingt de overheid moeders om thuis te blijven, is de NDP’er van mening.
‘De kosten van bijna 100% verhoging is ook niet te doen voor sociaal zwakkeren.’ De parlementariër hoopt dat de regering haar adviezen meeneemt en het besluit terugdraait. Per 1 april is de overheid gefaseerd gestopt met het subsidiëren van babyvoeding via de RGD-kantoren. De regering was 6 maanden achter met het betalen van de subsidie. De betalingsachterstand bedraagt SRD 16 miljoen. Hiervan heeft de regering inmiddels SRD 6 miljoen overgemaakt.