Er is een wet in de maak die mogelijk zal maken dat verslaafden die zich schuldig maken aan strafbare feiten, worden ingesloten in afkickinrichtingen voor maximaal twee jaar. De wet verplicht de verslaafden die een strafbaar feit hebben begaan, tot afkicken. Onder een verslaafde wordt verstaan een persoon ten aanzien van wie uit feiten en omstandigheden blijkt van lichamelijke en psychische afhankelijkheid van een of meer middelen zoals vermeld in artikel 3 van Wet verdovende middelen. Echter is er in de wet niet aangegeven hoe dit gefinancierd zal worden. De meeste afkickklinieken zijn afhankelijk van subsidie van de regering.
In de memorie van toelichting is ook aangegeven dat het de bedoeling is dat er een drugsgerecht (Drugs Treatment Court, DTC) geïntroduceerd wordt in Suriname, waarvan de institutionalisering zal geschieden in het Reglement op de inrichting en samenstelling van de Surinaamse rechterlijke macht
Carlo Lansdorf, oprichter van Stichting de Stem, juicht de wet toe. ‘Mensen verplichten tot afkicken kan bij sommige verslaafden werken’, is Lansdorf van mening. ‘Vooral verslaafden die voor overlast zorgen.’ De omgeving biedt soms geen impuls tot motivatie en vaak gaat het om een moralistische omgeving.
Als deze wet in werking treedt, zal de subsidie vanuit de overheid zeker wel meer moeten worden. ‘De subsidie is het afgelopen jaar wel gestegen. De jaren daarvoor moesten wij het ontberen en was het gering’, zegt de stichtingsoprichter. Hoewel de subsidie is gestegen, is het nog steeds niet wat het wezen moet.
De Stem is niet helemaal afhankelijk van subsidie van de overheid doordat er mogelijkheden zijn ontwikkeld om aan geld te komen zoals sponsors. Ook is de stichting bezig met het opzetten van een onderneming. Hoewel de onderneming nog niet helemaal operationeel is, dekt het wel een deel van de kosten. De stichting heeft ook gesprekken gaande met het ministerie van Sociale Zaken over de renovatie van het centrum en uitbreiding, gezien het feit dat de groep verslaafde erg groot is. Hoe groot de groep is die terugvalt in de verslaving, kon Lansdorf niet aangeven. ‘Terugvallen is ook deel van het afkickproces’, zegt Lansdorf.
Consuela Raalte