Suriname wil in de toekomst het Minamata-verdrag gaan ratificeren. Het Minamata-verdrag houdt in dat Suriname gaat werken naar een maatschappij waarin kwik gefaseerd verminderd wordt tot een situatie waarin het niet meer gebruikt wordt binnen de landsgrenzen. Officieel komt er geen kwik het land binnen. Onofficieel is kwik gewoon te koop in bijvoorbeeld supermarkten. Doordat er geen zicht is op het kwik in Suriname, is vanuit het Nimos een opdracht uitgegaan aan consultants om een quick scan uit te voeren. Deze scan heeft als doel om de weg voor te bereiden op een stappenplan wat leid tot vermindering van kwikgebruik in Suriname. Deze quick scan heeft zich gefocust op activiteiten in Suriname. Ten eerste zijn stakeholders geïdentificeerd, waarna getracht is informatie te delen met deze groep. Hieropvolgend zijn er consultaties geweest waarna een analyse is gemaakt. Deze analyse gaf inzicht in welke adviezen gegeven moesten worden. Er is namelijk een aantal knelpunten in Suriname waaraan gewerkt moet worden.
Uit de scan kwam naar voren dat de grootste zorgen in de kleinschalige goudwinningsector zitten. Hier wordt het meeste kwik gebruikt en gedumpt. Binnen deze sector zijn de zorgwekkende problemen te vinden die de issues van de vervuiling vergroten. Het is ook de sector die het moeilijkst aan te pakken is.
Zo is er geen milieutoezicht op de eisen die aan vergunningen gegeven worden, wanneer deze verstrekt worden. Daarnaast is er geen mandaat dat bescherming bied aan het milieu met betrekking tot kwikvervuiling. Er zijn weinig tot geen samenwerkingsverbanden tussen instituten en er is weinig capaciteit voor maatregelen of menselijke hulpbronnen.
Het wettelijke raamwerk dat geboden wordt om kwikproblemen aan te pakken, wordt nu nog indirect gegeven. Door verschillende wetten te gebruiken zoals de Hinderwet en die betreffende de Arbeidsinspectie, wordt er geprobeerd om via de indirecte manier actie te ondernemen. Dit is lang niet altijd afdoende om het kwikprobleem daadwerkelijk aan te pakken.
Gwendolyn Smith heeft het project van september 2013 tot januari van dit jaar geleid en is bezorgd over de situatie. Desondanks heeft ze een positieve instelling om het probleem aan te pakken. “We moeten leren door te doen, om kwik gefaseerd uit de maatschappij te krijgen.”