Elf ministeries doen mee aan vervolgtraject cursus Spaans

1Spaans cursus.1Ambassadeur Arnold Halfhide geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de cursus Spaanse taal met bijzonder veel succes van start is gegaan. Dit is voornamelijk van belang voor het integratieproces van Suriname als land binnen Zuid- Amerika. ‘Een aantal leerlingen had zich ingeschreven voor het eerste traject en het resultaat is overweldigend geweest’, benadrukt Halfhide. Hij geeft verder aan dat op basis daarvan er is besloten om de samenwerking tussen Suriname en Columbia voort te zetten. De cursus in de Spaanse taal is voortgevloeid uit de bilaterale samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Colombia.
De inauguratie van het vervolgtraject vond op 3 april plaats in het perscentrum van de president. De training is in eerste instantie bedoeld voor mensen op overheidskantoren. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken was de behoefte het grootst, vandaar dat men op dat ministerie is gestart met de cursus. Het is van belang dat de mensen de Spaanse taal beheersen om de diverse documenten uit de regio, in de Spaanse taal, te kunnen begrijpen. Het vervolgtraject duurt 6 maanden en hieraan doen ongeveer 11 ministeries mee. De mensen wordt eerst elementair (basis) Spaans aangeleerd. Uiteindelijk zullen ze de diplomatieke terminologie moeten beheersen in de Spaanse taal. In totaal zijn er vier trajecten uitgezet, geeft de ambassadeur verder aan.
De directeur van cultuur op het ministerie van buitenlandse zaken in Columbia, Luis Armando Soto Boutin, juicht het vervolgtraject toe. Hij geeft aan dat Suriname met het initiatief is gekomen en dat de ministers van buitenlandse zaken van beide landen ervoor hebben gezorgd dat de cursus van de grond is gekomen. ‘Het dient als een brug die geslagen wordt tussen Columbia en Suriname voor de vereniging van de beide landen.’ Hij geeft verder aan dat 2 docenten van Columbia de lessen in Suriname verzorgen. Er doen 103 studenten mee aan het vervolgtraject. Het is ook de bedoeling dat er een masteropleiding Spaans in Suriname komt. Boutin benadrukt verder dat de samenwerking met Suriname verder geïntensiveerd zal worden.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!