Het VHP-assembleelid Asis Gajadien stelde gisteren tijdens de behandeling van de wet Ambtssymbool President in DNA voor een combinatie van het bestaande ambtsketen en een sjerp. Volgens de Gajadien heeft het ambtsketen een historische waarde dat vanaf de onafhankelijkheid wordt gehanteerd. ‘Het weglaten van dit ambtsketen zonder enige valide redenen, zal de Surinaamse geschiedenis geweld aandoen.’
Maar het stuk in de wet dat deze een terugwerkende kracht moet hebben tot 25 november 2013, de herdenking van de onafhankelijkheid van Suriname waarbij de president tot verbazing van velen het ambtsketen had verwisseld voor zijn sjerp, laat Gajadien de wenkbrauwen fronzen. Eerst een handeling plegen en achteraf een wet in het leven roepen met terugwerkende kracht, gaat volgens hem zijn verstand te boven. ‘Het is al gebeurd, de president gaat nu een wet in het leven roepen om zijn handeling goed te praten.’ De noodzaak hiervan ziet het VHP-assembleelid Gajadien niet in.
Echter, zijn collega-assembleeleden stelden zich ook kritisch op in het parlement gisteren. Zo merkte de VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi op dat, indien de sjerp iets Surinaams is zoals door de president wordt beweerd, deze dan afkomstig moet zijn van een Surinaamse ontwerper. En ook dat er sprake moet zijn van een patent op deze sjerp die vastgelegd is.
Ook het VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing wees erop dat de sjerp van de president iets unieks moet zijn. Gebleken is dat het ambtsketen in de overige landen in Zuid-Amerika ook een sjerp is. Deze zou afstammen van militairen en dictatoriale heersers. Volgens Girjasing moet het beslist niet de bedoeling zijn dat de sjerp van de Surinaamse president ook in de rij geplaatst kan worden van de ‘sjerpen van dictatoriale heersers’.
Asha Gajadien-Bhagwat