Met veel fanfare werd in oktober 2012 een naambord onthuld voor de bouw van het door de regering Bouterse/Ameerali beloofde ziekenhuis in Wanica. Alhoewel de notie van een ziekenhuis in Wanica niet nieuw is aangezien het al onder Venetiaan III werd besproken, kwamen de toezeggingen voor de bouw van het ziekenhuis uit het NDP-kamp en wel van DNA-lid Charles Pahlad. Naar mijn mening meer gebaseerd op de sentimenten van dit DNA-lid dan op een vastgelegd en weldoordacht plan. Na de initiële onthulling van een naambord bij Lely Estates, langs de hoofdweg (Indira Gandhiweg), hoorde men een tijdlang niets meer over de aanvang van de bouw van het ziekenhuis, totdat als donderslag bij heldere hemel een ander naambord en locatie werden aangegeven voor de bouw van hetzelfde ziekenhuis. Een locatie ergens achter Vredenburg en in het bezit van een zekere aan de NDP gelieerde ondernemer werd nu de locatie voor de bouw. Een zeer slordige aanpak vanwege het feit dat aan een andere ondernemer van Lely Estates geen opgaaf van reden werd gedaan voor deze drastische wijziging. Na de tweede naambordonthulling was het weer stil rondom de bouw van het ziekenhuis.
In oktober 2013 gaf VHP-voorzitter en DNA-lid Santokhi aan dat de bouw van het ziekenhuis te Wanica in gevaar was en zelfs geen voortgang zou vinden indien Suriname zijn conceptplan niet zou wijzigen. Want China zou geen ziekenhuis wensen te financieren die 300 kamers zou beslaan. China zou bereid zijn te gaan voor een bezetting van slechts 60 kamers. De bouw van het ziekenhuis kwam volgens Santokhi op losse schroeven te staan. In DNA stelde hij indringende vragen hierover aan president Bouterse. Vragen die overigens nimmer zijn beantwoord.
In november 2013 gaf minister Lackin in een interview aan dat in overleg met China het definitieve besluit was genomen dat een door China te financieren ziekenhuis in Wanica wordt neergezet. Voorts gaf hij aan dat het inderdaad zo was dat China een veel kleiner ziekenhuis wenste te financieren. Misschien één van de weinige keren dat we van deze minister de waarheid zouden horen in plaats van al de kronkels die hij maakt ten aanzien van het buitenlands beleid.
De knoop over het ziekenhuis Wanica is eerder deze maand doorgehakt nadat door “slechte communicatie” enige verwarring was ontstaan over de locatie van het ziekenhuis, aldus Lackin.
Eveneens werd in november door Suriname en China een leningsovereenkomst getekend van US 4,8 miljoen dollar als aanvullende financiering voor het Wanica-ziekenhuis. Dit geld was aanvullend op het bedrag dat China al eerder voor dit doel had geschonken.
Ook gaf in november president Bouterse op Domburg te kennen dat op 25 november 2013 gestart zou worden met de bouw van het ziekenhuis in het district Wanica, te Vredenburg Serie B. President Bouterse gaf aan dat het zou gaan om een heel modern ziekenhuis en dat de Volksrepubliek China de gelden beschikbaar zou hebben gesteld voor de bouw van het ziekenhuis. Ook gaf hij aan dat er een delegatie van Chinese architecten in Suriname is geweest om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Het ziekenhuis zou worden gebouwd op een terrein groot tien hectare. De bodemgesteldheid zou door de Chinese delegatie zijn goedgekeurd.
Eveneens werd in november 2013 Elisa Carter, een Nederlands ex-bestuurslid van het EMC, ingevlogen om als projectleider te fungeren. Ze werd gebombardeerd tot trekker van het Wanica-ziekenhuisproject. In november 2013 gaf Elisa Carter haar bevindingen door aan de president. In een interview met de media gaf ze aan dat er verschillende opties zijn voor het ziekenhuis. Deze zijn met financieringsmogelijkheden aangeboden aan president Desi Bouterse. “Voor de besluitvorming ligt nu het advies met verschillende opties bij de president. De optie van de Chinezen is de afgelopen maanden besproken. Deze fase is afgerond. De voortgang en in welke vorm en condities, zijn afhankelijk van dit besluit”, deelde Carter aan Starnieuws mee. Volgens Carter zou in afstemming met ‘het veld’, gebruikers van ziekenhuizen, de ministeries van Openbare Werken en Volksgezondheid, de presidentiële Commissie Herstructurering Gezondheidszorg en vele anderen, een programma van eisen opgesteld zijn waarin zijn opgenomen een reële schatting van de capaciteit van het nieuwe ziekenhuis, een kostencalculatie gebaseerd op internationale normering en om het geheel te completeren, een voorontwerp van het ‘Wanica Medical Centrum’.
Ze gaf nog aan dat zij een belangrijk deel van de opdracht reeds had afgerond. Voorbereiding van haar zijde zou al klaar zijn.
Charles Pahlad gaf nog in 2013 in een interview op GFC nieuws mee dat het ziekenhuis dat aan de Vredenburg A-weg wordt gebouwd voor het district Wanica veel zou opleveren. Het bouwrijp maken van het 10 hectare groot terrein zou werkgelegenheid scheppen. Dan komen er nog de personen die tewerkgesteld zouden worden in het ziekenhuis. Rond het ziekenhuis zullen er andere ontwikkelingen plaatsvinden, meende hij. Er ontstaat een spin-off effect. Vanaf 25 november 2013 zijn er inmiddels al 5 maanden verstreken en is er van de aanvang van de bouw hoegenaamd niets te merken. Bovendien lijkt de bouw een Babylonische spraakverwarring te zijn verworden waar on scene een aantal zaken opvallen.
Ten eerste, de voorbereiding voor de bouw van het ziekenhuis wordt gekenmerkt door enorme slordigheid.
Ten tweede, de door de president aangekondigde datum voor de aanvang van de bouw van het ziekenhuis is al langer dan 5 maanden verstreken en er is nog geen steen verzet laat staan aangevangen met de bouw van het ziekenhuis.
Ten derde, er zijn leningsovereenkomsten gesloten en gelden ontvangen van China, waar zijn de gelden naartoe?
Ten vierde, men haalt een mevrouw uit Nederland, alsof Suriname geen deskundigen in huis heeft om projecten te trekken. Over mevr. Carter heeft het Financieel Dagblad van Nederland aangegeven dat zij beschuldigd is van zelfverrijking en vriendjespolitiek toen zij bestuurslid was van het EMC. Er is een onderzoek tegen haar gedaan, maar het ziekenhuis zelf zou de lippen stijf op elkaar houden over de uitkomst van dat onderzoek. Mevrouw Carter zelf zou hebben aangegeven dat men niets heeft gevonden tegen haar. Volgens de beschuldigingen zou zij een bepaald bedrijf steeds in de arm hebben genomen om werken te verrichten en zou dat bedrijf 9% gestort hebben op haar rekening. Curieus is dat uit bronnen wordt vernomen dat Elisa Carter voor haar voorbereidend werk 1,5 miljoen euro van de Staat Suriname zou hebben ontvangen. Wat zij precies verricht heeft is enorm onduidelijk en het bedrag lijkt dan ook buitenproportioneel te zijn. Inmiddels horen wij dus niets van die mevrouw en ook niets over de bouw van het ziekenhuis van Wanica waar wij ons toch wel op verheugd hadden. De vraag is of er geen onderzoek moet komen naar alle gelden die in verband worden gebracht met de bouw van dit ziekenhuis. Of zal dit het zoveelste corruptieschandaal worden onder de regering Bouterse en het zoveelste beloofde project dat een fata morgana is gebleken?
Mr.drs.Sharmila Kalidien – Mansaram