‘Mannen moeten ook vechten voor vrouwenrechten’

Mannen moeten ook vechten voor vrouwenrechtenOp vrijdag 14 maart vond er een open dialoog plaats over Beijing 20+, een document dat het meest uitgebreide en wereldwijde beleidskader voor de verwezenlijking van geslachtsgelijkheid en ontwikkeling en vrede bevat. Ambassadeur Henry Mac Donald, voorzitter van de VN Commissie in Suriname, was hierbij ook aanwezig om over te brengen dat iedereen moet opkomen voor de rechten van vrouwen.
‘Het probleem van het schenden van de vrouwenrechten wordt alsmaar groter wanneer je de horrorverhalen leest over mensenhandel, verkrachtingen, moord, mishandeling, enzovoort. En het maakt echt niet uit of het hier in Suriname gebeurt of in New York of India of ergens anders op deze planeet. Het probleem moet simpelweg worden aangepakt’, verklaart Mac Donald.
Hoewel vrouwen dagelijks deze vreselijke dingen meemaken, weigert de ambassadeur te geloven dat alle mannen zo slecht zijn dat ze niet het onderscheid kunnen maken tussen goed en slecht. ‘De vraag blijft wel hoe we mannen kunnen overtuigen om te vechten voor de vrouwenrechten. Ze moeten inzien dat dit ook voordelig voor hen is. En zal de situatie wel drastisch genoeg veranderen als mannen voor de vrouwenrechten vechten? Dit zijn de vragen die de hele tijd door mijn hoofd spoken’, aldus Henry Mac Donald.
Dit is dan ook het grote doel van Mac Donald; mannen overtuigen om voor de rechten van de vrouw te vechten. ‘Ze moeten langs de zijde van de vrouw vechten voor hun veiligheid en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De mannen moeten deze kwestie benaderen vanuit hun hart, omdat we weten dat we geworden zijn wie we zijn dankzij onze moeders. We houden van onze moeders, zusters, dochters, vriendinnen. Daarom moeten we ook opkomen voor hun rechten.’
Bovendien is investeren in vrouwen en meisjes goed voor de economie. Vrouwen zijn namelijk de derde grootste opkomende markt na China en India volgens het Wereld Ontwikkelingsrapport van 2012. De groeicijfers kunnen dus erg de hoogte inschieten in Ontwikkelingslanden als deze investeren in vrouwen. De grootste barrières om dit te doen, zijn vooral de gezondheidszorg, slechte scholing en de weinige participatie in overheden. Een andere grote struikelblok is dat meisjes vaak sterven bij de geboorte. Tijdens de panelgesprekken werd er aangehaald dat men deze problemen enkel kan oplossen als men werk maakt van het verbeteren van de mensenrechten in het algemeen. Want deze problemen gaan verder dan alleen de vrouwenrechten. Dit is dan ook het doel voor de komende 15 jaar.
Nog enkele feiten en cijfers als het op vrouwen neerkomt. Wereldwijd zijn er 66 miljoen meisjes die niet naar school gaan. 80% van de slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen of meisjes. In de periode van 1 jaar, zijn ongeveer 150 miljoen meisjes het slachtoffer van seksueel geweld. Daarvan zijn 50% van de slachtoffers meisjes jonger dan 15 jaar oud. En een meisje dat vandaag wordt geboren, zal nog altijd discriminatie en ongelijkheid ervaren.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!