In de Rooms-katholieke kerk is de titel van basiliek de hoogste titel die een kerkgebouw kan krijgen. Voor deze plechtigheid zullen drie hoge geestelijken naar Suriname komen namelijk de pauselijke nuntius, aartsbisschop Nicola Girasoli, aartsbisschop van Port of Spain, Joseph Harris en kardinaal Kelvin Felix.
In Rome liggen de graven van de apostelen Petrus en Paulus. ‘Boven hun graven zijn er basilieken gebouwd, die altijd een heel belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de kerk’, zegt pater Esteban Kross. Omdat niet iedereen naar Rome kan gaan, hebben pausen in de loop der eeuwen enkele kerken de titel van basiliek gegeven.
Boven de hoofdingang zal nu ook het wapen van het Vaticaan komen. Twee eretekens, de conopeum en het tintinnabulum, zullen ook in de kathedraal te zien zijn. ‘Om een kerk tot basiliek te verheffen, moet eerst een verzoek worden gestuurd naar de paus. De nuntius, vertegenwoordiger van de paus, speelt een belangrijke rol hierin, omdat hij de paus moet adviseren’, vertelt pater Kross. De nuntius bracht een bezoek aan de kathedraal en was enorm onder de indruk. Het gevolg was dat de aanvraag van de kathedraal binnen een jaar werd gehonoreerd.
De kathedraal in Suriname is nog steeds het grootste op het westelijk halfrond. Suriname heeft nog net niet de grootste kathedraal ter wereld. In Zweden, Noorwegen en Denemarken liggen de grootste kathedralen. Suriname heeft nu wel de enige houten basiliek.
Consuela Raalte