Gerard Spong: ‘Uitlatingen Wilders strafbaar’

Advocaat Gerard Spong vindt dat de uitspraken van Geert Wilders strafbaar zijn. “Dit zijn puur discriminatoire uitlatingen.” Ondertussen ontving het Nederlands OM vandaag honderden aangiften die met het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie zullen worden onderzocht. Wilders vroeg woensdag aan zijn achterban in Den Haag “willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad”? Zij reageerden door “minder, minder” te roepen. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders hierop.
Uit onderzoek is gebleken dat Wilders zeker niet afgeeft op de Surinamers. Opmerkelijk is ook dat Hindoestaanse moslims die op PVV stemmen, zich niet aangesproken voelen als Wilders zijn anti-islamstandpunt uitdraagt. “Zij zeggen dat het niet over hen gaat, maar over de Turken en Marokkanen”, bleek uit het onderzoek. Beweerd wordt juist dat het deze allochtonen zijn die Wilders aan zijn zetels helpen.
“Later probeert hij dat nog te redden door te zeggen dat hij het alleen had over criminele Marokkanen, maar dat helpt niet. Hij heeft het immers niet over criminele Engelsen, Bulgaren of Russen. Maar hij voelde kennelijk aan zijn water aan dat hij over de schreef was gegaan”, zegt Spong. Of een vervolging van Wilders meer kansrijk zal zijn dan in 2011, toen de rechtbank hem vrijspraak van haat zaaien, belediging en discriminatie, is de vraag, zegt Spong tegenover NRC. “Over de houding van het OM moet je je niet te veel illusies maken. Als het om Wilders gaat, heeft het OM zich tot dusver niet van een maatschappelijk moedige kant laten zien.” De uitspraak van de rechtbank indertijd noemt Spong “afgrijselijk laffe rechtspraak”. “Elke normdemonstratie door de rechter aan Wilders is niet mogelijk gebleken. Maar ik hoop dat het OM en de rechtbank bij zinnen komen.”
Het Haagse OM laat weten nog geen definitief overzicht van alle aangiften te hebben en “de verschillende aangiften en de uitlatingen van Geert Wilders” te zullen bestuderen. De mate van strafbaarheid ervan is “juridisch gezien complex”. Het OM zegt dat het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie daarom ook bij het onderzoek betrokken zal worden. “Dit vergt een zorgvuldige beoordeling, waarbij er rekening mee zal worden gehouden dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting is, maar dat tegelijkertijd dit recht niet ongelimiteerd is. Vanwege de zorgvuldigheid die bij deze beoordeling komt kijken, is niet te zeggen wanneer het OM met een beslissing zal komen”, laat het Nederlands OM weten.

error: Kopiëren mag niet!