Alle RGD-artsen hebben de dienstverlening stopgezet en zijn maandagochtend in beraad gegaan. Als antwoord op het beraad heeft de directie alle artsen schriftelijk laten weten dat zij het beraad ‘als dienstweigering’ opvat en ‘ disciplinaire maatregelen zal nemen, tegen die artsen die niet op de poliklieken zullen verschijnen’. Verschillende artsen zijn gebeld en zijn gewezen op ‘de gevolgen van deelname aan het beraad’.
De reactie van de RGD-leiding is opnieuw een illustratie van een handelwijze dat niet gericht is op een goede manier van communicatie en overleg. De artsen beschouwen dit als intimidatie en vinden het tekenend dat de directie wel de moeite neemt om te bellen en te dreigen met maatregelen, in plaats van te vragen om overleg en te zoeken naar oplossingen voor de problemen. Door olie op het vuur te gooien, wordt het alleen maar erger. Zo worden de problemen niet opgelost. De RGD-leiding vervreemdt zich op deze wijze meer en meer van de artsen. Als zij zo doorgaan, komt er een moment dat de artsen niet meer willen praten met deze leiding.
De RGD-leiding heeft aangegeven in de pers dat de dienstverlening niet in gedrang is. Dat is volgens de artsen niet waar. Als bijkans 95% van de artsen niet aan het werk is, dan is de dienstverlening wel ernstig in het gedrang.
De artsen hebben tijdens het beraad contact gezocht met de minister van Volksgezondheid, maar hebben tot nu toe geen reactie ontvangen. Ook is contact opgenomen met de heer Hooghart (voorzitter CLO). Na een gesprek met hem heeft de heer Hooghart toegezegd een bemiddelingspoging te wagen tussen de VRA en de leiding van de RGD.
De RGD-artsen zijn niet van plan weer aan het werk te gaan, totdat er een bevredigend resultaat is bereikt. Dat houdt ook in dat zaken zwart op wit moeten zijn voor ze het beraad opheffen.
Ze vragen nogmaals begrip aan de gemeenschap. Ze betreuren het dat de dienstverlening van de RGD-artsen naar de gemeenschap stil is komen te liggen. Ze hopen dat de leiding van de RGD snel tot inkeer komt en aan de onderhandelingstafel komt om op een constructieve wijze tot een oplossing te komen.
Directeur Maaltie Sardjoe laat in een gesprek met Dagblad Suriname weten dat er al een afspraak in voor vandaag met de VRA. Ook gaf zij te kennen dat de citogevallen geïdentificeerd zijn geworden en zijn behandeld. De directie werkt naar een snelle oplossing toe.