“Ik ben al 19 keren bestolen”
Waar de ondernemer S.L. dacht justitie te helpen met het verzamelen van bewijs tegen de verdachte S.B. vanwege diefstal op zijn terrein, wordt hij nu zelf gezien als verdachte op verdenking van mishandeling van S.B. ‘Ik heb de verdachte op heterdaad betrapt, aangehouden en overgedragen aan de politie van Houttuin. Ik heb hem nooit geslagen of mishandeld. Daartoe ben ik vanwege mijn gezondheid ook niet in staat. De politie kan als getuige dienen dat S.B. zonder enig letsel is aangehouden. Nauwelijks enkele dagen na zijn aanhouding is S.B. op vrije voeten gekomen’, zegt S.L. aan Dagblad Suriname. ‘De verklaring was dat hij mishandeld is en aangifte tegen mij heeft gedaan. Ik belde toevallig met de politie en kreeg verrassend te horen dat ik mij als verdachte moest aanmelden op de post ter zake mishandeling’, zegt S.L. De ondernemer denkt dat de schoonvader van S.B., die een hoge politiefunctionaris is, een rol heeft gespeeld in zijn snelle vrijlating en de vervolging van de ondernemer.
S.L. die gevestigd is in de omgeving Tout Lui Faut, is binnen een paar jaar al 19 keer benadeeld door dieven. Via beveiligingscamera’s rondom het terrein heeft S.L. op 13 februari 2014 S.B. kunnen aanhouden voor de zoveelste diefstal van aluminium-, ijzer- of kopermateriaal, kabels en andere gereedschappen, gepleegd op het terrein. De dief opereerde met zijn grijze Toyota Mark II met donker getinte autoruiten. ‘Zodra ik van huis was, reed hij het terrein op en nam spullen mee met zijn auto. Het ergste is dat bij zijn aanhouding op 13 februari zijn vrouw en eenjarig kind in de auto zaten’, legt de ondernemer uit.
Wat de ondernemer verbaast, is hoe de verdachte S.B. aan de letsels is gekomen bij zijn voorgeleiding. ‘Ik kan 15 politieagenten en getuigen aanwijzen die kunnen aangeven dat S.B. geen letsel had bij zijn aanhouding en verhoor. Door één of ander ongeval, bewust of onbewust, had hij zware letsels aan zijn linkeroog bij zijn voorgeleiding op het parket. En dan doet hij omgekeerd aangifte tegen mij’, zegt de ondernemer. S.L. heeft geen geloof meer in het Openbaar Ministerie (OM). ‘De agenten werken zo hard om de dieven aan te pakken en als op zo’n manier een crimineel vrijkomt, waarom moeten de politieambtenaren dan zo hard werken’, vraagt S.L. zich af. De ondernemer vindt dat ‘als justitie zo te werk gaat, de bende die opereert te Tout Lui Faut nooit uitgeroeid zal worden’. ‘Al werken de politieagenten van Houttuin en De Nieuwe Grond dan ook zo hard. Ik verwacht dat de leiding van het OM en het politiekorps een grondig onderzoek instellen in deze zaak’, aldus de ondernemer.