Ingezonden: Yoghurt met 30 februari als houdbaarheidsdatum

1ingezonden1Met het ondertekenen van de ministeriële beschikking, betreffende het technisch voorschrift ‘Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen’, is door minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie de overgangsfase van zes (6) maanden naar verplichte etikettering ingezet. Dit is bereikt na het afleggen van een traject van 2 tot 3 jaren, waarbij de input van het bedrijfsleven heel belangrijk is geweest. Deze wet gaat in op 14 augustus 2014, maar voordat dit een feit is, blijkt dat de SSB commissie ‘Verpakking en etikettering’, waarvan ik de voorzitter was, geen rekening gehouden heeft met het zomaar plaatsen van een etiket. Het onderstaand geval illustreert wat ik bedoel.
30 februari
Op zaterdag 22 februari 2014 kreeg ik van een studente onderstaand etiket van yoghurt, waarop duidelijk vermeld staat dat de houdbaarheidsdatum tot en met 30 februari is. Op het eerste gezicht wil je erom lachen en de zaak afwentelen met de opmerking ‘ach ze hebben gewoon een foutje gemaakt en een ieder maakt wel eens een fout’. Als levensmiddelentechnoloog zeg ik dat wij hier te doen hebben met een blunder, omdat wij twee conclusies uit kunnen trekken:
– De vervaldatum wordt zomaar geplaatst.
– Men werkt nog al slordig en is niet kritisch genoeg.
In beide gevallen kan de Melkcentrale NV de Surinaamse bevolking geen voedselveilige melkproducten garanderen. Dit is een kwalijke zaak, omdat aangenomen mag worden dat een ISO-gecertificeerd bedrijf de gezondheid van haar klanten serieus in acht neemt.
Realiseer u zich dat behalve de stempelmedewerker, meerdere personen in het bedrijf in contact zijn geweest met deze yoghurtproducten, voordat het bij de consument aankwam, en niet één persoon heeft deze fout geconstateerd.
Realiseer u zich dat wij hier niet praten over 1 potje yoghurt, maar over tenminste een hele batch met yoghurt. Realiseer u zich dat dan ook een batch met 29 februari moet zijn geproduceerd. Wanneer een bedrijf als de Melkcentrale NV niet in staat is een zichtbare fout te voorkomen, hoe gaan ze dan om met de onzichtbare ziektekiemen die sowieso in melk kunnen voorkomen?
Ricky W. Stutgard M.Sc.
Levensmiddelentechnoloog

error: Kopiëren mag niet!