De directeur van de Dienst der Belastingen, Cornelis van Dijk, geeft aan Dagblad Suriname te kennen dat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) pas na de verkiezingen van 2015 ingevoerd zal worden. Volgens de directeur is het project voorlopig ‘on hold’ en kan hij niet exact aangeven wanneer het ministerie van Financiën zover is om het project te implementeren. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de voorbereiding van de wet die de invoering van BTW mogelijk moet maken. De belastingdirecteur geeft verder aan dat het nog een tijdje zal duren, voordat de wet op BTW uiteindelijk goedgekeurd wordt. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een consultant aangetrokken. Deze moet erop toezien dat de voorbereidingen vlot verlopen en dat het project uiteindelijk na de verkiezingen vlekkeloos geïmplementeerd kan worden. De regering zal te zijner tijd meer informatie hierover verschaffen. Adelien Wijnerman, de vorige minister van Financiën, had eerder in 2013 aangegeven dat het invoeren van de BTW voorlopig van de baan was. Volgens Wijnerman was er meer tijd nodig om de invoering voor te bereiden. In elk geval zou de datum van 1 januari 2014 niet haalbaar zijn.
Overheden willen teveel doen
Fiscaaljurist Roy Rijger, die eerder ook aangetrokken was voor dit project, heeft op een lezing van Kenniskring ook al zijn misnoegen geuit. Rijger gaf aan dat het vaak voorkomt dat de overheden van ontwikkelingslanden teveel willen doen. ‘Onze nationale ontwikkelingsprogramma`s zijn een lijst van wenselijkheden. Er is geen afdeling op het ministerie van Financiën die zich bezighoudt met ‘revenue forecasting and text analysis’. Iedereen praat over de hervorming van de belastingen, maar niemand zegt concreet wat men met de hervormingen bedoelt. Het verhaal van de BTW wordt geroepen, omdat de Wereldbank het heeft geroepen. Dat betekent dus dat je wetgeving moet maken en tegelijkertijd beleidsmatig moet inspelen. Zoiets duurt drie tot vijf jaar voordat je het goed doet. Mensen moeten getraind worden en de capaciteit moet aanwezig zijn.’ Volgens Rijger hebben we de instituten formeel wel, maar geen capaciteit.
Meer inkomsten genereren
In de financiële nota van het dienstjaar 2013 is aangegeven dat op het gebied van de overheidsontvangsten er maatregelen zouden worden genomen om meer inkomsten te kunnen genereren. De Belastingdienst was toen al bezig met de voorbereidingen in het kader van hervormingen binnen de belastingwetgeving en reorganisatie van de dienst. De huidige belastingwetten zijn verouderd en niet aangepast aan de huidige economische ontwikkelingen. Bij de belastinghervorming zal er onder andere een verschuiving van de belastingdruk plaatsvinden van de directe belastingen naar de indirecte belastingen. De tarieven van de Loon- en Inkomstenbelasting worden verlaagd, terwijl bij de indirecte belastingen de Omzetbelasting wordt vervangen door de BTW (Belasting op Toegevoegde Waarde). De verlaging van de directe belasting zal tot gevolg hebben dat het netto-inkomen van de loontrekker en de ondernemer wordt verhoogd. Naast deze maatregelen zullen ook nieuwe belastingsoorten worden geïntroduceerd ter vervanging/aanvulling van de bestaande heffingen, zoals gepland.
FR