DNA-lid Carl Breeveeld feliciteert de promovendus Barryl Biekman en laat weten dat hij dankbaar gebruik zal maken van de resultaten van haar proefschrift ‘Competentiemanagement in Republiek Suriname’. Dr. Biekman promoveerde op 18 februari 2014 en verkreeg de graad van doctor in de maatschappijwetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij deed een onderzoek naar de gang van zaken betreffende competentiemanagement bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Volksontwikkeling en Openbare Werken. Biekman benadrukt in haar proefschrift dat er dringend verandering nodig is in het denken van politici, beleidsmakers, andere maatschappelijke actoren en de gehele Surinaamse samenleving.
Zo moeten de verouderde wet- en regelgeving op het gebied van het arbeidsrecht, de Ambtenarenpensioenwet en de Personeelswet worden herzien en is dit de gezamenlijke verantwoordelijkheid van politieke, bestuurlijke en wetgevende structuren, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Het aanstellen van personen op een strategische HR-positie veronderstelt fundamentele kennis en vaardigheden op het gebied van organisatie- en HR-strategie en de HR-functie. Het aanstellen van personen vanwege partijpolitieke en/of etnisch raciale overwegingen is altijd funest voor de performance van de overheidsorganisatie en de samenleving als geheel. Het ‘naar huis sturen’ of onbenut laten van het menselijk kenniskapitaal vanwege nieuwe politieke en/of beleidsinzichten is een vorm van onbehoorlijk bestuur en leidt op lange termijn tot kennis- en kapitaalvernietiging. Structurele en snel op elkaar volgende wijziging van politieke en beleidsinzichten is synoniem aan dweilen met de kraan open en een strategie om, niet integer handelen en onbetrouwbaar en onbehoorlijk bestuur te verdoezelen. Het kader- en capaciteitsprobleem in de Republiek Suriname is mede het gevolg van de slechte aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Brain gain
De verhoging van de algemeen pensioengerechtigde leeftijd is een belangrijke factor om de ‘brain gain’ te stimuleren en draagt bij aan het oplossen van het kader- en capaciteitsvraagstuk.‘Brain gain’ vraagt om adequaat beleid op het gebied van remigratie van Surinaamse disapora. Een PSA-wet is niet voldoende. ‘Een evenredige vertegenwoordiging van de verschillende bevolkingsgroepen, van vrouwen, jongeren en mensen met een beperking in de arbeidsorganisatie is de beste garantie voor het bestrijden van institutionele discriminatie en het realiseren van basic life skills en natievorming’, stelt Biekman verder. Een beleid gericht op het continu ontheffen van functionarissen in top en hoger kader onder het mom van onvoldoende functioneren is een brevet van onvermogen naar de kant van de verantwoordelijke selecteur toe. Een werving- en selectiecultuur met als uitgangspunt het ‘accommoderen’ van partijpolitieke loyalisten werkt chantage en corruptie in de hand. Een leidinggevende die van mensen houdt en dat ook uitstraalt in houding en gedrag en door middel van concrete acties, gericht op talentontwikkeling & zelfontplooiing, feedback, teambuilding, coaching, en personeelszorg bij ‘lief en leed’, is de beste garantie voor een prettige werksfeer en de juiste afdelingscultuur met als gevolg succesvolle bedrijfsprestaties.