Gillmore Hoefdraad: “Bitcoins geen wettig betaalmiddel”

Het is de redactie van Dagblad Suriname opgevallen dat reeds geruime tijd een advertentie verschijnt waarbij ‘bitcoins’ aangeboden worden. Veel mensen weten niet wat ‘bitcoins’ zijn en vragen zich af wat daarmee gedaan kan worden. Na gebeld te hebben met enkele lokale banken, waaronder de RBC-bank, kunnen wij tot de conclusie komen dat de banken niet op de hoogte zijn van deze vorm van valuta. Bitcoins kunnen gezien worden als digitale valuta en is de eerste die decentraal is opgezet. Deze vorm van digitale valuta wordt niet centraal beheerd, er is dus geen centrale bank die dit onder controle heeft. Ze kunnen ook niet centraal worden aangemaakt. Omdat er geen centrale autoriteit is die toezicht kan houden op deze vorm van digitale valuta, is de kans groot dat bitcoins voor criminele activiteiten gebruikt wordt of kan worden. In dit geval kan gedacht worden aan witwassen, handel in kinderporno, drugssmokkel en terrorisme.
Reactie president CBvS
De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, geeft aan dat hij het verhaal over bitcoins al een tijd aan het volgen is. Volgens hem is het een interessant monetair verschijnsel. Vanuit een puur academische oogpunt bekeken is het een nogal dubieus concept om een kunstmatige valuta te creëren die niet centraal wordt gereguleerd. Het geld wordt gecreëerd door een complex internet gerelateerd algoritme dat buitensporige geldcreatie tegengaat. “Bitcoins zie ik als een mislukte poging om centrale banken te vervangen als de instituten die geld uitgeven.” Het wordt ook voorgesteld als een middel om inbeslagname van goederen door de overheid te voorkomen en financiële controlemechanismen te omzeilen.
Hoefdraad geeft verder aan dat hij niet denkt dat een centrale bank zich moet inlaten in zaken betreffende bitcoins. “Ik zou ook omzichtig zijn met degenen die zich wel hiermee inlaten. Het is geen wettig betaalmiddel en het heeft geen aantoonbare waarde.” Momenteel blijken er, volgens de bankpresident, ook veel dubieuze transacties te worden gepleegd door mensen die voorschriften en financiële controle willen ontduiken en geld willen witwassen. Hij geeft als duidelijk voorbeeld van een verband tussen bitcoins en illegale praktijken, de zaak waarbij de federale recherche van de Verenigde Staten van Amerika, de FBI, in oktober 2013 de criminele organisatie “Silk Road” heeft ontmanteld. De criminele activiteiten van deze organisatie vonden plaats in de anonieme en virtuele wereld van het internet en de verdiensten werden ook daar binnen gehaald. Silk Road beschikte over 173.991 bitcoins hetgeen omgezet in echt geld een waarde van USD 33.6 miljoen vertegenwoordigde.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!