Hoe verder met De Nationale Assemblee?

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons (MC/NDP), is afgelopen zaterdag met spoed naar Nederland vertrokken in verband met de ziekte van haar zoon. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat Ruth Wijdenbosch (NPS/ Front) thans de leiding heeft in het parlement. Simons had eerder besloten dat er geen vergaderingen zouden worden uitgeschreven alvorens een coalitietop was gehouden om het quorumprobleem te bespreken. De president is hiervan op de hoogte gesteld. Drie huishoudelijke vergaderingen hebben achter elkaar geen voortgang kunnen vinden, omdat leden niet aanwezig waren waardoor er geen quorum was.
Vingerwijzingen
Over en weer wordt nu de vinger naar elkaar gewezen wie verantwoordelijk is voor het niet verlenen van quorum. De oppositie wijst naar de coalitie, omdat die zelfstandig in staat zou moeten zijn om quorum te verlenen. Anderszins worden de parlementariërs van de Pertjajah Luhur en de NDP verweten niet aanwezig te zijn, waardoor de vergaderingen geen voortgang kunnen vinden. In feite is het de verantwoordelijkheid van elke parlementariër om aanwezig te zijn in het parlement als er vergaderingen worden uitgeschreven. Het volk heeft elke parlementariër gekozen en elke parlementariër vertegenwoordigt een deel van de bevolking. Door het niet komen opdagen of het niet verlenen van quorum doet de parlementariër een deel van de bevolking tekort. In feite doet zo een parlementariër niet waarvoor hij/ zij is gekozen. Dit kan gezien worden als miskenning van een deel van het electoraat. De president beaamt dit ook. Hij heeft aangegeven dat het quorumprobleem niet aan de PL ligt, maar dat het de plicht en verantwoordelijkheid is van elke parlementariër om aanwezig te zijn. Op de opo-yari-bijeenkomst van de NPS afgelopen zaterdag gaf ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch ook te kennen dat het niet aan de PL ligt dat er geen quorum is, maar dat leden van de coalitie structureel afwezig zijn. Het royeren van DNA-leden kan pas wanneer zij 5 maanden onafgebroken de vergaderingen niet hebben bijgewoond. Eens in de 5 maanden verschijnen, verzekert de leden van hun maandelijkse vergoeding, aangenomen dat er vergaderingen zijn uitgeschreven en deze voortgang hebben gehad.
Wachten op coalitietop
Bij de jaarafsluiting van de NDP in december zou president Bouterse reeds het quorumproblematiek hebben aangekaart. Hij gaf op die vergadering ook aan dat leden die het beleid van het bestuur niet volgen, geroyeerd zullen worden. Asiskumar Gajadien (NF/VHP) geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat na de laatste huishoudelijke vergadering niet bekend is gemaakt wanneer de volgende vergadering gehouden zal worden. Hetzelfde geldt ook voor de commissievergaderingen. Hij noemt het triest dat de voorzitter heeft aangegeven geen vergadering uit te zullen schrijven zolang er geen coalitietop wordt gehouden. Volgens Gajadien is er een hele ontwikkeling geweest bij het parlement, waarbij de voorzitter de sloten op de agenda heeft gebracht tot grote ontevredenheid, ook binnen de coalitie. “Tot nu toe is het afwachten totdat de zaken afgerond worden, omdat Simons heeft aangegeven eerst de sloten af te ronden”, zegt hij verder. Gajadien geeft aan dat dit een indicatie is hoe slecht het gesteld is met het bestuur van de regering Bouterse/ Ameerali, dat zij niet in staat is het land te besturen. Amzad Abdoel (MC/NDP) geeft ook te kennen niet te weten wanneer de begrotingsbehandeling zal aanvangen en wanneer de behandeling van de sloten afgerond zal worden.

error: Kopiëren mag niet!