President Bouterse en gewezen bevelhebber van het Nationaal Leger tijdens de dictatoriale jaren 80-87, heeft zich meerdere malen laten ontvallen dat het Nationaal Leger lijkt op een broko prenasi en dat het NL terug moet naar oude glorie. De laatste keer was dat bij de commando-overdracht aan bevelhebber Benschop op 4 februari 2014. Deze introverte ontkenningen over de status van het leger tijdens de militaire periode neemt steeds ergere vormen aan.
Bedoelt de president de glorie van de tachtiger jaren, toen het leger werd misbruikt voor zijn persoonlijke doelen en werd ingezet als instrument voor onderdrukking? Bedoelt hij de ‘glorie’ tijdens de broederstrijd, die gewoed heeft in het binnenland met hem als bevelhebber die ons heeft opgezadeld met moorden in Moiwana, Apoera, Tamanredjo en verdwijningen van vele burgers? Bedoelt hij de periode 1996–2000, waarin een NDP-regering een ware financieel-economische ravage heeft veroorzaakt, welke het NL ook niet bespaard is gebleven.
In 2000 heeft de regering Venetiaan een totaal verwaarloosd en ontredderd leger overgenomen en zich daarover ontfermd. Het is minister Assen geweest die begonnen is om orde op zaken te stellen en duurzame investeringen te plegen. Hij heeft ook het militair project te Voorburg, Commewijne, geïnitieerd. Een project waar honderden militairen en honderden burgers een huis konden opzetten.
In de periode 2005- 2010 heeft minister Fernald de militairen hun waardigheid en vertrouwen opgevijzeld. Er is zwaar geïnvesteerd in Defensie.
Enkele speerpunten van minister Fernald waren:
1. Renovatie van de Memre Boekoe Kazerne, de kazernes in Albina en Nickerie.
2. Renovatie van het centraal kantoor van Defensie (Kwattaweg 29).
3. Nieuwbouw voor de militaire post in Albina.
4. Een duurzaam beleid voor ex-militairen.
5. Aanzienlijke versterking van NCCR. Hij heeft NCCCR ook aangestuurd tijdens de overstroming 2006 in het binnenland (Operatie Fala Watra)
6. Invoeren van een HRM-beleid voor Defensie.
7. Opleiden van minstens 200 militairen in het buitenland (deskundigheidsbevordering).
8. Renovatie en upgrading van het Militair Hospitaal.
9. Lichtingen van vrijwilligers om een militaire opleiding te volgen. Minimaal 2 lichtingen per jaar.
De afdeling Paramaribo van de NPS voelt zich geroepen de samenleving steeds alert te houden, omdat deze president de schuld steeds van zich afschuift en anderen beschuldigt van alles en nog wat.
NPS Afdeling Paramaribo