ATM-minister: ‘Nationale vrije dagen worden niet verrekend met verlofdagen’

Het Bedrijfsleven Collectief heeft de ondernemers opgeroepen een verlofdag van hun werknemers in te houden, indien ze besluiten hun bedrijf op het Chinees Nieuwjaar te sluiten. Volgens de minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), Michael Miskin, zou dit kunnen in overleg met de werknemers. Arbeiders hebben recht op verlofdagen en daarnaast zijn er nationale vrije dagen. De nationale vrije dagen mogen niet verrekend worden met verlofdagen, geeft Miskin aan. ‘Dat staat nergens in de wet’.
Indien dit zich zou voordoen, kunnen arbeiders hun klachten deponeren bij Arbeidsinspectie, en die zal dan verder moeten onderzoeken hoe het daarmee zit. Glenn Swamipersad, inspecteur-generaal op het ministerie van ATM, zegt dat de werkgever niet zomaar een verlofdag kan inhouden. ‘Ik weet niet van waar ze hiermee komen, het is bij niet wet bepaald’, zegt Swamipersad.
Op dinsdag 28 januari heeft de regering besloten het Chinees Nieuwjaar op 31 januari uit te roepen tot een eenmalige nationale vrije dag. Het bedrijfsleven was er niet blij mee en had graag dat het besluit terug werd genomen. In totaal heeft Suriname voor dit jaar 17 nationale vrije dagen.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!