Het Hof van Justitie heeft in hoger beroep het vonnis van de Krijgsraad vernietigd in de zaak van Edgar Ritfeld. Ook heeft het Hof bevolen dat de zaak weer op de rol van de Krijgsraad wordt opgebracht. De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden geven aan de krant te kennen dat het Hof met dit vonnis het vertrouwen in de Surinaamse rechterlijke macht weer heeft hersteld. Het Hof heeft haar vonnis gebaseerd op een naar haar inziens een verkeerde toepassing van artikel 5 van het Wetboek van Strafvordering. De Krijgsraad heeft de werking van dit artikel extensief uitgebreid naar ook een geschil van constitutionele aard, terwijl het artikel spreekt over een geschil van burgerrechtelijke aard. De schorsing van het 8 decemberstrafproces wordt daarom onrechtmatig geacht.
De Krijgsraad besloot in het jaar 2012 om het 8 decemberstrafproces te schorsen totdat het Constitutioneel Hof was ingesteld. Dit, nadat de Nationale Assemblee besloten had om amnestie te verlenen aan de 22 verdachten betrokken bij dit proces. Volgens de Krijgsraad was er hier sprake van een constitutionele impasse. In het 8 decemberstrafproces staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982. Ritfeld, een voormalig luitenant in het Surinaamse leger, is een van de verdachten bij het 8 decemberstrafproces. De oud militair wordt ervan verdacht een van de schutters te zijn geweest, maar ontkent dit. Tevens wordt hij ervan beschuldigd dat hij een van de slachtoffers, Soerindre Rambocus, zou hebben vervoerd vanuit de gevangenis van Santo Boma naar Fort Zeelandia.
Ritfeld kon zich niet verenigen met het besluit van de Krijgsraad om het vonnis op te schorten. Hij tekende hoger beroep aan. De oud-militair gaf eerder al aan geen genoegen te nemen met een opschorting of stopzetting van het strafproces. Hij trad in 2011 als getuige op in de zaak van hoofdverdachte Desi Bouterse en verklaarde dat het voor hem een complete verrassing was toen hij hoorde dat 15 burgers op de vlucht waren doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie meent dat door stopzetting van het 8 decemberstrafproces er een spanningsveld is ontstaan tussen de wetgever en de rechterlijke macht. De auditeur-militair sprak van een rechtsvacuüm. Dit kan opgeheven worden als het Constitutioneel Hof wordt ingesteld, stelde hij.