Zelfs maandag is ISO-gecertificeerd

Een week telt zeven dagen, maar wanneer de eerste dag van de week begint, daarover bestaat doorgaans bij mensen een onduidelijkheid. Dit is helemaal niet nodig. Het is namelijk zo dat ook de maandag een ISO-certificaat heeft, namelijk ISO8601. Hierin is opgenomen de aanduidingen van de termen betreffende kalender, datum en tijd. De standaard heeft de titel: “Data elements and interchange formats – Information interchange – Representation of dates and times”. In de standaard is opgenomen dat eerst het jaar wordt genoteerd, gevolgd door de maand, dan de dag en tot slot eventueel de tijd, als volgt: jjjj-mm-dd-tt:tt.
Benamingen van de dagen
Wereldwijd is dus de standaard dat de week begint met maandag, maar velen zullen dit niet zo ervaren. De benamingen van de dagen van de week, bestaan al duizenden jaren en vinden hun oorsprong in het Sanskriet. Deze zijn nog steeds zo terug te vinden in het Sanskriet. Vanuit India is het met de handel meegenomen door het Midden-Oosten richting Europa. Van daaruit is het over de rest van de wereld verspreid geraakt.De week duurt zeven dagen en was/is gewijd aan een andere godheid of hemellichaam. Het getal zeven heeft zijn oorsprong in de Vedische astronomie. De reden hiervan is omdat er overdag zeven hemellichamen met het blote oog zichtbaar kunnen zijn. Dit zijn natuurlijk de zon en de maan, maar ook vijf planeten. Deze planeten worden geassocieerd met een andere godheid en dus ook benoemd naar goden. Deze manier van denken is overgenomen door de gebieden waar het idee van een week doorheen reisde en is nog terug te vinden in de namen die de verschillende dagen duiden. Hoewel er geen Sanskriet meer voor wordt gebruikt, zijn de namen terug te leiden naar de heidense goden van weleer.
Verdeeld Testament
Zelden kan het Christendom op een lijn staan over een onderwerp, dus ook niet op welke dag de week nu eigenlijk begint. Ook in beide Testamenten bestaat de week uit zeven dagen. In het Oude Testament is de zaterdag (vanaf vrijdagavond tot zaterdagavond) de sabbat en de zevende dag. Het is de zevende dag voor God, want na zes dagen werken nam Hij een rustdag. Hij had ook door kunnen werken en de wereld perfect maken, maar Hij koos ervoor om ‘te lanterfanten’ nadat Hij de mens had geschapen. Dat was op de zesde dag en zo wordt de zevende dag, de eerste dag van het menselijk leven op aarde. In tegenstelling tot God, die zes dagen werkt en de laatste dag rust neemt, begint de week voor de mens in het Oude Testament met een rustdag, waardoor Hij ons in staat stelt om zes dagen daarna te kunnen werken. De grote godsdiensten uit deze regio, Jodendom, Islam en sommige Christelijke stromingen, houden zich vast aan de zaterdag als rustdag. Dan komt er een verandering met de komst van het Nieuwe Testament. Zondag is de dag dat de Heer is opgestaan uit de dood. Aangezien dit niet geheel onbelangrijk is, omdat het één van de bewijzen is, dat Jezus de Zoon van God is. Daarom, begint de week met de komst van het Nieuwe Testament, op een zondag. Zondag is de dag waarop de Heer is opgestaan en daarom denken veel mensen dat men op die dag niet mag werken. Eigenlijk is dit niet helemaal correct. De dag waarop men niet mag werken is de zaterdag (van vrijdagavond tot zaterdagavond). God heeft namelijk dat als Sabbat uitgeroepen. De dag dat de Heer is opgestaan, is alleen een gedenkdag. Het was Keizer Constatijn die omstreeks 321 n. Chr. de zondag als officiële rustdag afkondigde. De meeste Christenen houden zich hier netjes aan, behalve de zevende dag adventisten. Deze blijven maar vasthouden aan de zaterdag als rustdag.
Administratief behoefte
Met de komst van het computer- en ISO certificeringstijdperk, zijn de weekdagen ingedeeld, naar administratieve behoeften. Met de komst van de computer, werd het einde van de bureaucratie aangekondigd. Alle papieren de versnipperaar in en alle informatie kon gedigitaliseerd worden in elektronische files. Helaas was deze droom van korte duur en nam de bureaucratische mallemolen, snel weer de controle over. Doordat de administratieve behoefte gebaseerd is op arbeid en arbeidsvoorziening, was het ook logisch om de week te laten beginnen met een werkdag. En daarmee zette de computer, als nieuwe God van een nieuw tijdperk, een geregistreerd certificaat neer, met een nieuwe dag als begin van de week. De maandag.
Dag van de week Vernoemd naar
Zondag Zon
Maandag Maan
Dinsdag God Tiwaz (God van de oorlog)
Woensdag God Wodan (Oppergod)
Donderdag God Donar (God van de donder)
Vrijdag Godin Fryja (Godin van de liefde)
Zaterdag God Saturnus (God van de landbouw)

error: Kopiëren mag niet!