Het komt binnen op een bekend mediaplatform en is een roep om hulp. ‘Ik ga gewoon met een briefje in mijn broekzak springen van Bosjesbrug.’ Een meisje van 14 wordt verlaten door haar vriendje met wie ze enkele jaren een romantische affaire heeft. Ze krijgt een zenuwinzinking en besluit zelfmoord te plegen. Op deze leeftijd is haar brein nog onderontwikkeld en is ze niet in staat om de consequenties van haar daden te overzien. De pre-puberale hormonen nemen besluitvorming van haar over en vertroebelen haar gedachten over de situatie. Ze geeft aan van de Wijdenboschbrug te zullen springen en hopelijk heeft ze het telefoonnummer gezien wat op een billboard langs beide kanten van de weg staat, ‘114’. Dat is het nummer van een hulplijn, wat gebeld kan worden wanneer men in crisis zit. Vaak kan een gesprek mensen op andere gedachten brengen. Ook bij kinderen van 14 jaar.
Het hoogste zelfmoordcijfer heeft Groenland. Oorzaken hiervoor zijn alcoholisme, depressie, armoede, conflictrelaties met de partner en de lange nachten in de winter en lange dagen in de zomer. Litouwen staat op nummer twee en de reden hiervoor is de Russische economische crisis van 1998. Daarnaast bestaat er een correlatie met alcohol. Zuid Korea staat op nummer drie. Psychologische wanhoop, fysieke pijn, economische en familieproblemen zijn de redenen waarom Zuid Koreanen zichzelf doden. Op nummer vier staat het buurland Guyana. Een sterke toename van zelfdoding vindt voornamelijk plaats onder de Indo-Guyanese gemeenschap in regio’s zoals Oost-Berbice.
Suriname staat op plaats nummer 27 op de ranglijst van zelfdoding op basis van cijfers van 2005. Echter heeft er een stijging van zelfdoding plaatsgevonden. Van 2010 tot 2012 zijn er in totaal 1929 gevallen van zelfmoordpogingen geregistreerd bij de Spoedeisende Hulp. Dit zijn alleen de geregistreerde gevallen. Met name bij de Hindoestaanse bevolkingsgroep is het een veel voorkomend probleem. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, komen de meeste suïcides niet voor in Nickerie, maar in Paramaribo en Wanica. Over de jaren is het zelfmoordcijfer langzaam stijgend, waarbij pesticiden en ophanging het meest gebruikte middel is. Het is dan ook gemakkelijk om aan pesticiden zoals gramoxone te komen.
Vaak genoeg wil men niet dood, maar kan men ook niet leven met een aanhoudend probleem, waarvoor maar geen oplossing lijkt te komen. Onderliggende oorzaken in Suriname liggen met name in de sfeer van relatieproblemen. Scheidingen, stukgelopen of onbeantwoorde liefdes- en generatieproblemen met ouders.
Vooral mensen die ooit al eens een poging hebben gedaan, zijn een grote risicogroep. Een goede nazorg ontbreekt vaak in Suriname en dit vergroot de kans dat degene terugvalt in de probleemsfeer.
Wat misschien het meest opvallende is aan het geval van het meisje van 14 jaar, zijn de reacties die op de plaatsing van het bericht kwamen. Bijna alle, met uitzondering van een enkeling, was het een aanmoediging om te springen. ‘Je bent een ka domkop vanaf het begin’, zoals een reactie het kundig omschreef.
Wanneer dat de reacties zijn uit de maatschappij op iemand, die in de problemen zit en geen oplossing ziet, kan men de vraag stellen of we niet al ons vergif aan het drinken zijn.