Filippijnse artsen zijn binnenkort werkzaam in het Sint Vincentius Ziekenhuis op de Spoedeisende Hulp. De Filippijnen is een republiek in Zuidoost-Azië, bestaande uit 7.107 eilanden. Naast het Filippijns wordt ook Engels, Chinees en Spaans gesproken. Het Spaans is een overblijfsel uit de koloniale tijd, toen het land 300 jaar lang onder Spaans bestuur stond. Dit bestuur werd na een korte onafhankelijkheid van nog geen jaar overgenomen door de Amerikanen. Omdat het land een kolonie van de Verenigde Staten werd, is de tweede taal Engels.
Daar waar het land vooral om wordt herdacht is Imelda Marcos. Zij staat niet alleen bekend als “Steel Butterfly”, maar ook als grootste schoenenverzamelaarster ter wereld. Door armoede konden vele inwoners van de Filippijnen geen schoenen dragen, maar presidentsvrouw Imelda Marcos had een verzameling van 1.220 paar schoenen. Inmiddels, na een aantal revoluties, zijn de Filipijnen uitgegroeid tot een sterk groeiende economie met een opmerkelijk exportproduct, namelijk werknemers. Elk jaar wordt de “Baygong Bayani” uitgereikt. De naam vertaald zich als “hedendaagse held” en wordt toebedeeld aan de 20 meest uitstekende Filipino’s die in het buitenland werkzaam is. Deze wordt elk jaar uitgereikt op 7 juni, ook wel bekend als ‘Migrantarbeidersdag’. Het is geen nieuwigheid dat er Filipino’s naar Suriname komen.
Eerder heeft Staatsolie voor de uitbreiding van de raffinaderij gezocht in het Zuidoostelijk Aziatisch land. Nu zijn er ook acht SEH-artsen die binnenkort ingezet gaan worden van het St. Vincentius Ziekenhuis. “We hebben gezocht onder Surinaamse artsen, maar we hebben geen kandidaat kunnen vinden.” Zo laat Manodj Hindori, directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis, weten. “Toen kwamen we via via in contact met een Filippijnse arts die werkzaam was op Nevis.” Deze arts liet weten dat er een apart uitzendbureau bestaat die Filipijnse contractarbeiders over de hele wereld uitzendt. De meeste zijn werkzaam in landen als Dubai, Qatar en andere landen waar weinig mensen zijn, maar wel een groot kapitaal aanwezig is.
De artsen zijn in de Filippijnen opgeleid, maar hun opleiding is gelijk aan de Surinaamse opleiding, laat Hindori weten. Na een stage van een aantal maanden zijn de Filippijnse artsen door de overheid in staat gesteld om als SEH-arts te werken in de nieuwe SEH bij het SVZ. Het ziekenhuis is zich ervan bewust dat de taal een barrière kan vormen en heeft daarom de artsen verplicht gesteld om Nederlands te leren.
Daarnaast zal Engelssprekende verpleging aanwezig zijn om het gesprek tussen dokter en patiënt en eventueel familie te vertalen. “Het is niet de bedoeling dat er in de toekomst alleen nog Filippijnse artsen naar Suriname komen, voor het opvullen van vacatures. Het is een oplossing die het SVZ gezocht heeft nadat er een probleem was ontstaan met de komst van de SEH”, verduidelijkt Hindori. In eerste instantie zullen vacatures binnen Suriname zelf gezocht worden, maar wanneer deze niet ingevuld kunnen worden, zal het aantrekken van specialisten uit het buitenland tot één van de mogelijkheden behoren.