Afgelopen woensdag is in de Amerikaanse staat Colorado de eerste coffeeshop van de Verenigde Staten geopend. Men kan er terecht voor recreatief gebruik, en men mag daar ook marihuana verkopen. In tenminste 8 steden openden 24 coffeeshops hun deuren voor de gelegaliseerde verkoop van de drugs.
Naast Colorado zal later dit jaar ook in de westelijker gelegen staat Washington de verkoop van marihuana gelegaliseerd worden. In een twintigtal staten in de Verenigde Staten is de verkoop van marihuana voor medische doeleinden al langer toegestaan. Toen werd het experiment al nauwlettend in de gaten gehouden en ook met deze volgende stap zal binnen en buiten de Verenigde Staten het experiment met interesse bekeken worden. Tegenstanders vrezen dat jongeren door legalisering van de drugs, steeds meer zullen gaan gebruiken. Voorstanders hopen dat het een goed alternatief is voor de dure ‘war against drugs’, die Amerika in de afgelopen 42 jaar niet heeft kunnen winnen. Zowel in Colorado als in Washington hebben burgers in een referendum met de vrije verkoop van marihuana, ingestemd. Hoewel het een grote stap is in conservatief Amerika, houdt Uruguay er een nog liberalere wietwetgeving eropna. In dit land is niet alleen de verkoop van marihuana legaal, ook de teelt van de plant is gelegaliseerd. Het is het eerste land op aarde waar de productie, verkoop en gebruik van marihuana volledig legaal is.
Legalisering beter dan onderdrukking
Met de legalisering wil de overheid van Uruguay de onderwereld ondermijnen na een jarenlange strijd tegen internationale drugskartels. De regering onder leiding van president José Mujica denkt dat legalisering een betere oplossing is dan onderdrukking. Daarnaast heeft de overheid plannen om zelf marihuana te verbouwen om zo de illegale markt aan te pakken en de productie en verspreiding te kunnen controleren. Sinds het aantreden van José Mujica in 2010, heeft het parlement een aantal verregaande wetten aangenomen. Het verminderen van excessieve consumptie en beleid over het homohuwelijk, de abortusregelgeving en dus ook marihuanalegalisatie. Hiermee is Uruguay het meest sociaalliberale land in Latijns-Amerika. De overheid zet vaste prijzen op essentiële artikelen zoals melk en zorgt voor gratis computers en educatie voor kinderen. Het is bekend van José Mujica dat hij 90% van zijn salaris afstaat aan goede doelen en het is dan ook tekenend dat Uruguay het minst corrupte land van het Latijns-Amerikaanse continent is.
Repressief beleid in Suriname
Suriname hanteert een ander beleid. Het land hanteert een beleid met het uiterlijk van repressie en onderdrukking. Als men kijkt naar de cijfers, dan valt een aantal zaken op. Suriname is een land dat meer te maken heeft met cocaïne. In de periode 2012-2013 is de helft minder aan cocaïne in beslag genomen. De realiteit van Suriname is dat er is dat er veel meer aan cocaïne in beslag wordt genomen dan marihuana.
Maar wat zou er kunnen gebeuren als men de productie zal legaliseren? De laatste tijd wordt er veel gesproken over de kassenteelt binnen de agrarische sector. Het grote nadeel van deze vorm van teelt is dat het duur is, een kas kost USD 10.000 per 200 m2. Het is moeilijk om met de reguliere groenteteelt deze investering terug te betalen. Maar wat als er geen groente geteeld zou worden maar marihuana? Een gemiddelde opbrengst per m2 in Nederland, in een kas, is 400 gram. Stel dat een gram marihuana, die een betere kwaliteit heeft dan buiten geteelde marihuana, een prijs heeft van SRD 2. Dan zou een kas van 200 m2, een opbrengst genereren van SRD 160.000 (USD 47.761) en de kassenteelt in Suriname in een keer winstgevend maken.