"Dalende trend bij verkeersdoden"

dalende
1 Dalende trend bij verkeersdodenInspecteur Dropatie Ramkhelawan van de publiciteitsdienst is niet helemaal tevreden over het aantal verkeersdoden dit jaar. Zij bevestigt wel dat er sprake is van een redelijke daling. In het jaar 2010 was het aantal verkeersdoden 87, het jaar daarna was de verkeersbarometer op 86. In 2012 waren er 82 doden te betreuren in het verkeer en dit jaar is het 6 minder vergeleken met het afgelopen jaar. Er is dus een dalende trend merkbaar. Zij complimenteert de weggebruikers die steeds weer de verkeersregels in acht hebben genomen en hun rijgedrag steeds binnen de perken hebben gehouden. Zij heeft gemerkt dat heel veel mensen nu zelfbewust deelnemen aan het verkeer en wel degelijk rekening houden met hun medeweggebruikers.
In het afgelopen jaar hebben wij een geval van een aanrijding gehad waarbij er meerdere, in dit geval 5 doden zijn gevallen. Op 10 augustus zijn drie mannen en twee vrouwen omgekomen in het verkeer. Deze fatale aanrijding vond plaats aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Dit ongeluk was het gevolg van een race. Ramkhelawan benadrukt dat het aantal verkeersdoden dit jaar aanmerkelijk lager zou liggen indien dit soort gevallen zich niet hadden voorgedaan. De meeste aanrijdingen met zwaar lichamelijke letsels zijn vaak te wijten aan menselijk falen. De bestuurder/weggebruiker heeft niet goed of goed genoeg opgelet, men heeft geen voorrang verleend, of men is erg ongeduldig geweest en heeft de verkeersregels overtreden.
De boodschap voor het komend jaar is dan ook dat de weggebruikers en de samenleving gezamenlijk te werk gaan om het aantal verkeersdoden nog meer te verkleinen. ‘Dat is mogelijk en het kan wel. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie. De weggebruikers en alle overige andere actoren moeten hun bijdrage leveren om te komen tot een veilig verkeer. Er moet gezorgd worden voor een goede infrastructuur. Overal waar wegmarkeringen of borden komen weg te vallen, moet men tijdig en vooral slagvaardig aanpakken. Heel vaak gebeurt het dat het betreffende instituut van de overheid dat hiermee belast is, zaken op hun beloop laat. Het gevolg hiervan kan zijn dat er meerdere slachtoffers vallen. Het zijn de randvoorwaarden die mede zorg dragen voor veiligheid in het verkeer. Ook de fysieke aanwezigheid van de politie op straat levert goede resultaten. Zij waren zichtbaar en hielden zich dagelijks bezig met preventieve controle. Met name de MSD heeft zich van haar beste zijde laten zien. Hun aanwezigheid op de weg werkt preventief. Het is dan ook aan de beleidsmakers ten zeerste aan te bevelen om deze dienst met nog veel meer manschappen en materieel uit te breiden. De MSD is immers heel mobiel en ze zijn ook heel snel ter plaatse. Bij kleine overtredingen worden de overtreders aangesproken en dit werkt ook erg motiverend.’ Ramkhelawan zegt dat het korps veel geïnvesteerd heeft om de veiligheid in het verkeer te handhaven en zoveel als mogelijk op te krikken. ‘Al met al heeft de politie, en met name het Verkeershandhavingsteam, landelijk hard gewerkt om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Het is dan ook te hopen dat dit aantal in 2014 nog verder omlaag wordt getrokken.’
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!