De 37-jarige Wena Eduard en de 40-jarige Aswin Doerga zijn gisteren veroordeeld wegens overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Op 6 oktober 2012 had het Bestrijding Internationale Drugshandel Team (BID-team) totaal 14.7 kilogram cocaïne in beslag genomen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het tweetal werd na de vondst aangehouden nadat bij hen in gezouten vis, in koekjes en in de dubbele bodem van een stootkar rond de 15 kilogram cocaïne werd aangetroffen. Beide verdachten waren werkzaam op de luchthaven. Kantonrechter Maytrie Kuldipsing achtte poging tot uitvoer van de coke tegen elk wettig en overtuigend bewezen. Naast dit feit maakte Wena zich schuldig aan overtreding van het Vuurwapenwet. De politie had wapen bij hem aangetroffen waarvan de verdachte geen machtiging bezit. De magistraat legde Wena voor de 2 strafbare feiten een gevangenisstraf op van 3 jaar en 6 maanden met aftrek, een geldboete van SRD 8.000, subsidiair 10 maanden hechtenis. Indien hij niet eens is met de beslissing van de rechter heeft hij 2 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
Doerga was eerder door het gerecht op vrije voeten gesteld onder de voorwaarde dat indien er een straf mocht komen hij het resterende deel vooralsnog moet uitzitten. De strafrechter legde Doerga een celstraf op van 3 jaar met aftrek en gelastte zijn onmiddellijke gevangenhouding. Daarnaast kreeg hij ook een geldboete opgelegd van SRD8.000, te vervangen door 10 maanden hechtenis. Doerga had na zijn aanhouding een bekennende verklaring afgelegd bij de politie. Op de rechtszitting hield hij de rechter voor dat dit ongeloofwaardig voor hem was. Hij zou nooit hebben toegegeven omdat hij niets wist over de drugs.
De magistraat las de verklaring van Doerga voor, welke hij bij de politie had afgelegd. Volgens de rechter was die verklaring heel gedetailleerd. Daaruit blijkt dat de coke aan Wena toebehoorde. Hij huurde een kamer alwaar hij de gezouten vis en drugs had gebracht om te verwerken. De verdachte Doerga was erbij. Op de luchthaven moesten zij de goederen scannen. De leden van het BID-team kregen een vermoeden en vroegen Doerga om ook de stootkar te scannen. Wene kwam toen ertussen en liep snel weg met de stootkar. Desondanks werd het onderzoek voortgezet en beide mannen vielen daarbij door de mand. Doerga moet weer de bak in om het resterende deel van zijn opgelegde straf uit te zitten.
Saskia Bandhan