Mike Sallons, voorzitter bij de Bond Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS), zegt dat de salarissen over de maand december normaal uitbetaald zullen worden. ‘Ik weet niet voor januari, maar eind deze maand is zeker’, zegt Sallons. ‘Ook de bonussen worden eind van het jaar uitbetaald, de mensen krijgen normaal hun kerstpakket ter waarde van SRD 100, zoals staat in de CAO.’ Sallons wil nog niet praten over failliet gaan van het bedrijf. Hij heeft wel begrepen dat het bedrijf volgend jaar ‘geen geld zal maken’. ‘Het bedrijf moet verkocht worden. Ik denk niet dat wij als Surinamers dat bedrijf kunnen onderhouden.’ Sallons heeft het gevoel dat het bedrijf geboycot zal worden als het niet wordt verkocht. ‘We kunnen niet blijven zitten met onze bananen, want straks hebben we geen afzet. Voor de rest ben ik niet bang voor salarissen.’
Univeg, een buitenlands bedrijf, heeft zijn interesse getoond voor SBBS. Op 25 november waren de gasten op bezoek voor gesprekken met de leiding. Wat uit de bus is gekomen, is Sallons niet bekend.
In 2008 gingen de plannen voor overname van het Surinaams bananenbedrijf door de Belgische fruitafnemer Univeg ook niet door. Vanwege de wereldcrisis kelderden de prijzen op de bananenmarkt naar een zodanig dieptepunt dat Univeg zich genoodzaakt zag de onderhandelingen te stoppen. Alle bezittingen van de SBBS, zo ook de bananensteigers, gaan mee in de privatisering. Surland haalde op 1 hectare 15 ton per jaar, terwijl SBBS nu zit op een realisatie van tussen de 45 en 50 ton per hectare per jaar. Het failliete oude bananenbedrijf Surland ging in 2002 over in de huidige SBBS, die met nieuwe productietechnieken en een miljoeneninjectie van de Europese Unie weer in staat is breakeven te draaien.
Volgend jaar moet de bond van SBBS onderhandelen over de nieuwe CAO. Sallons heeft er nog een zwaar hoofd voor. Als het bedrijf al verkocht was, kon hij als voorzitter betere eisen stellen bij de CAO-onderhandelingen.
Consuela Raalte