De stroomuitval waarmee een aantal gebieden in Paramaribo geconfronteerd werd, heeft weer eens desastreuze gevolgen gehad voor het bedrijfsleven. Kostbare bedrijfsmiddelen die ingezet worden voor de productie raken kapot door de stroomschokken, terwijl gefabriceerde producten die gekoeld moeten worden voor de opslag, vanwege bederf moesten worden weggegooid. “De financiële schade die ondernemers in het afgelopen weekend geleden hebben, is enorm. Ondernemers hebben gebeld naar de EBS om de reden te weten van de stroomuitval en kregen te horen dat het om een storing ging. Niets was minder waar.” Achteraf bleek het te gaan om een door de Energiebedrijven Suriname (EBS) uitgevoerde load shedding. “De EBS liegt. Waarom houden ze de mensen voor dat het om een storing gaat, terwijl ze wisten dat het load shedding was”, zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos).
Binda vindt het absurd dat het energiebedrijf niet de moeite heeft genomen om de samenleving ruim van tevoren voor te bereiden op de stroomuitschakeling. De Akmos kreeg tal van telefoontjes van bezorgde ondernemers. Technisch directeur Marcel Eindhoven van de EBS bevestigde de load shedding. De EBS-topper zegt dat het bedrijf door omstandigheden niet in de gelegenheid was de samenleving tijdig in kennis te stellen over de stroomonderbrekingen. Het persbericht over de load shedding is laat in het weekeind gestuurd naar slechts één (online) medium, volgens Eindhoven vanwege de korte tijdspanne.
‘Het parastataal bedrijf heeft geen enkel excuus voor zijn nalatigheid’, merkt Binda op. De Akmos-topper vindt dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ter verantwoording moet worden geroepen. Het bedrijfsleven betaalt een hoge tol voor het falend beleid van de EBS. ‘Belachelijk’, zegt Binda. ‘Ondernemers zouden juist gestimuleerd moeten worden daar zij jobs verschaffen en zorgen voor inkomen van de Staat door middel van belastingafdrachten.’
De Akmos-voorzitter schuift de wanprestaties van de EBS volledig in de schoenen van de regering. ‘Deze regering is een grote grappenmakersclub, die geen verantwoordelijkheid kent en slechts met jas en das rondloopt op recepties. Ze durven geen verantwoordelijkheid op zich te nemen. Als er iets is, sturen ze hun woordvoerder maar erop af. Het geld dat ze moeten gebruiken om te investeren in productie en om ondernemers te stimuleren, gebruiken ze om peperdure gepantserde wagens te kopen om zich te pantseren tegen het volk.’
Bij de Akmos is het gros van de kleine en middelgrote bedrijven aangesloten. Naast productiebedrijven zitten er ook ondermeningen bij in de dienstverlenende sfeer zoals grafische bedrijven en drukkers, die in deze drukke maand een groot aantal bestellingen moeten afwerken. Door de continue stroomuitval geraken ze in grote problemen met hun klandizie. De schade is enorm. Zo ging een stempelmachine van een bedrijf dat stempels produceert door de stoomuitval kapot. De ondernemingslust wordt op deze manier weggehaald, terwijl er vrijwel geen mogelijkheden zijn om de bedrijfsverliezen door de stroomuitval te verhalen. Grote delen in en rond Paramaribo, zoals Zorg en Hoop, het stadscentrum, Uitvlugt en Kwatta en Wanica en Para zaten gedurende het weekeind voor uren zonder stroom.