De aanleg van de rivierwand te Domburg zal gefinancierd worden uit de staatsbegroting, zegt minister Rabin Parmessar van Openbare Werken aan Dagblad Suriname. Thans houdt het ministerie een aanbesteding voor dit project. Hoewel het hier gaat om het concept van ‘designing and building’, zal de financiering toch komen uit staatsbegroting. Er zou enige verwarring bestaan omtrent de financiering zijn in die zin dat de inschrijvers naar eigen financiering zouden moeten zoeken. Volgens de minister hebben dergelijke projecten goede vruchten afgeworpen in het verleden. Als voorbeeld noemde hij het Dalian-project. ‘Het is van belang dat er goede contracten gesloten worden.’ Dat door de aannemer gefinancierde projecten spaak kunnen lopen, wordt door de minister onderkend. ‘Dat is ook het geval wanneer je een huis bouwt. Als je dat geld niet hebt, kan je geen bouwmaterialen kopen om verder te bouwen.’
Brug bij Uitkijk
Fricties zouden zich bij de financiering hebben voorgedaan bij de bouw van de brug te Uitkijk. Deze brug in het district Saramacca werd op 25 juni 2011 officieel geopend voor het publiek. De bouwwerkzaamheden bij de brug, die volgens een bouwcontract uit 2004 uit 30 bruggen bestond en 5.6 miljoen Amerikaanse Dollars zou kosten, moest minstens twee keren worden gestaakt. De bruggenbouwer, Bouwbedrijf van Kessel, had in eerste instantie onvoldoende oever- en grondonderzoek verricht en bleek in 2008 niet in staat te zijn de brug te bouwen. Maar toen had de regering al 4.37 miljoen Amerikaanse Dollars voor de bouw overgemaakt voor de aannemer inclusief additionele kosten voor directievoering. In 2010 is bruggenbouwer Ballast-Nedam voor een bedrag groot 3.75 miljoen Euro aangetrokken voor de afbouw en reparatie van de brug. De bruggenbouwer moest ondermeer de draagconstructie van de brug verbeteren, de peilers verlengen en de aansluitende wegen regelen. De bouw van de brug maakte drie regeringen mee: Venetiaan 2, Venetiaan 3 en de regering Bouterse.
De Staat Suriname startte een rechtszaak contra Van Kessel ter verhaal van de wanprestatie, echter is het bedrijf dat ingezet was door Van Kessel failliet en kan de overheid geen genoegdoening halen. Ook over de aanvaring van de brug bij Redi Doti door een boot van Rudisa loopt er een rechtszaak. Dagblad Suriname kon hierover geen informatie krijgen.
Asha Gajadien-Bhagwat