Voorzitter Krishnadath voert druk op clubs en SVB op

SVB‘Clubs werken mee of ze gooien mij eruit’
Na enkele maanden van verkennen van de organisatie en plannen maken, begint SVB-voorzitter John Krishnadath uiteindelijk het grote werk uit te voeren. ‘Zeer belangrijk voor de voortgang van de voetbalsport is de boodschap van de Fifa (Wereldvoetbalbond) aan de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Als de SVB niet voldoet aan de gestelde eisen van de Fifa, spelen we geen internationaal voetbal meer. Als de clubs niet voldoen aan de door Fifa gestelde eisen, spelen ze geen internationaal voetbal of Topklasse voetbal’, geeft Krishnadath aan. De standaard statuten van de Fifa zullen als uitgangspunt gebruikt worden voor de nieuwe SVB-statuten. Volgend jaar april zullen deze nieuwe statuten voorgelegd worden aan de algemene ledenvergadering ter goedkeuring. Krishnadath maakte dit vrijdagavond ook kenbaar aan de SVB-leden. Hoewel er geen quorum was voor de vergadering in het Emile de Lafuente Sportcomplex, presenteerde de SVB-voorzitter zijn toekomstplannen aan de aanwezige leden in de vorm van een infosessie. De voorzitter is zich er van bewust dat niet een ieder blij zal zijn met de op komst zijnde harde maatregelen. ‘Als ze mee willen gaan met de ontwikkeling, zullen ze hard moeten werken. Als ze dat niet willen doen, gaan ze misschien via een motie mij proberen af te zetten’, zegt Krishnadath lachend.
Clublicentiesysteem
Krishnadath heeft een presentatie gehouden voor de leden, waarin alle acties van de bond worden besproken, de huidige alsook de toekomstige acties. Het voornaamste onderdeel was de punten die afgelopen oktober zijn besproken met de Fifa-Concacaf. De voornaamste punten zijn de Fifa en de SVB statuten, clublicentie en clubmanagement, het veel besproken competitiemodel, standaard contracten voor spelers, transfersysteem, training compensatie systeem en professionele organisatie en marketing. Voor wat betreft het clublicentiesysteem zullen de richtlijnen hiervoor door de Concacaf verstrekt worden. Vervolgens zal een nationaal reglement voor clublicenties ter beoordeling naar de Concacaf gezonden worden (uiterlijk april 2014). In 2016 zullen de clubs moeten voldoen aan de voorwaarden (criteria) van de Fifa en de Concacaf waaraan een voetbalclub dient te voldoen om een clublicentie te kunnen ontvangen. Natuurlijk worden de clubs geholpen om dat niveau te bereiken door middel van cursussen, workshops e.d. Enkele voorwaarden zijn het hebben van jeugd, goed bestuur, gecertificeerde coaches, de financiën en de registratie op orde. De nieuwe samenstelling van de SVB-leden moet in 2016 een feit zijn. Krishnadath geeft ook aan dat clubs die niet kunnen voldoen aan de licentie, uitgesloten zullen worden van Topklasse voetbal. Op dit moment voldoen enkele topclubs in de huidige Hoofdklasse niet aan deze eisen. Bij het nieuw systeem na 2016 kunnen ze helemaal bij de lidbonden belanden.
Competitiemodel en spelerscontracten
Verder geeft Krishnadath aan dat de besluitvormingsronde met betrekking tot het competitiemodel in het komend seizoen 2013-2014 al voorzichtig gestart zal worden. Het gaat om het kostenaspect, de administratie en het aantal wedstrijden. In 2015 zal de totale implementatie zijn omtrent het competitiemodel en zal de SVB dit model gebruiken voor de competitie voor zowel de senioren (Topklasse, Hoofdklasse, Eersteklasse, jeugd U-20, U-17 en U-15, Grassroots U-13 tot de U-7. Het competitiesysteem, waaronder de rondes, zullen allemaal ook onderdeel uitmaken van het model. Ook de spelerscontracten worden standaard conform de Fifa-statuten. Hierbij worden de status en registratie van de voetballers vastgelegd; het transfersysteem en de bedragen worden bepaald welke van toepassing zijn op Suriname en haar ontwikkeling. De Fifa rekent tot amateur zij die een vergoeding ontvangen voor de gemaakte kosten om te kunnen voetballen. Zij die meer dan de onkosten gemaakt ontvangen, worden gerekend tot profvoetballers. In Suriname krijgen veel voetballers meer dan de onkosten die ze maken. Ook bij de lidbonden is dat al het geval.
SVB-organisatie ook professionaliseren
Ook de SVB blijft niet gespaard en dient zelf nog vóór de clubs te professionaliseren volgens de richtlijnen van de Fifa. Om de bond te laten functioneren als een volwaardige organisatie, zal een aantal sleutelfiguren aangetrokken dienen te worden zoals een general secretary (directeur), managers voor marketing en communicatie, competitie- en clublicentie, technisch-, financieel- en facilitair-directeur. Een deel is reeds aangetrokken, bijvoorbeeld de competitiemanager, marketing en communicatiemanager en technisch directeur. Wat nog ontbreekt zijn financieel en facilitair managers. De professionele bemanning voor de SVB zal nog voor het einde van het competitiejaar 2013-2014 een feit moeten zijn. Voor de clubleden zal de professionele bemanning in 2016 afgerond dienen te zijn en functioneren zij ook volgens de richtlijnen van de Fifa en de SVB.
Wie gaat dat allemaal betalen?
De SVB-voorzitter geeft aan dat de Surinaamse Voetbalbond ‘bankroet is’, dat is een feit. Net als de meeste clubs is ook de SVB verheven tot de bedelstaf. ‘Maar we kunnen geen van allen besluiten om de tent te sluiten en we voetballen niet meer. Dat wil zeggen dat er naar oplossingen gezocht moeten worden hoe we geld kunnen verdienen en ook ondersteuning vragen om ons voetbal weer gezond te maken.’ Krishnadath noemt bedrijven die eventueel gevraagd kunnen worden om te helpen o.a. Staatsolie, Rudisa, Assuria, DSB, Hakrinbank, Kuldipsingh, Yokohama, Self Reliance, Chee’s, Integra, Ronnie Brunswijk en de huidige sponsors. Daarnaast zal je als bond ook zelf wat dienen te produceren om aan middelen te komen. De bond is bezig met de onderhandeling voor het bouwen van een nieuw stadion op de plaats van het Andre Kamperveenstadion. Dit nieuw Kamperveenstadion moet de bond geld opleveren, al zou er bij wijze van spreken geen bal getrapt worden in het stadion.
‘Het is een voetbalveld in een mall, dus omgekeerd redeneren.’ Een andere bron van inkomsten is het project ‘Owroe Cul”; dit is het veld aan de overkant van het bondskantoor aan de Letitia Vriesdelaan. Hier komt een voetbalterrein met 6 kleine veldjes. Deze accommodatie is special bestemd voor het vrouwenvoetbal. Echter zullen de pitches (kleine voetbalveldjes) dagelijks verhuurd worden, wat ook weer geld brengt in de kas van de SVB. De opbrengsten worden onder andere ook gebruikt om de clubleden te helpen te professionaliseren.
SVB-krant
De SVB wil ook een aantal speciale projecten uitvoeren, waaronder het maandelijks uitbrengen van een SVB-krant. Hierin zullen alle reilen en zeilen binnen de SVB voorgeschoteld worden aan het grote publiek. Een voetbalschool, schoolvoetbal, ABCS-toernooi in Suriname, sponsorprojecten, vriendschappelijke wedstrijden tussen China, Indonesië, Nederland, Macapa, Manaus, Belem etc. behoren tot deze special projecten. In verband met de komende WK zal de SVB een toto opzetten met zeer aantrekkelijke prijzen. Krishnadath geeft aan dat de SVB haar ontwikkeling zal voortzetten in samenwerking met de Fifa en hoopt en vraagt aan de leden om daarin mee te gaan. ‘Maar wie niet wil, zal geen onderdeel meer kunnen zijn van de SVB. Samenwerken aan de ontwikkeling van de voetbalsport staat voorop’, stelt Krishnadath.

error: Kopiëren mag niet!