Het 1.6 miljoen ha. groot Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) is op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst als Natuurlijk Erfgoed van de Wereld op 2 december 2000. Het beslaat 10% van het landoppervlak van Suriname. De beslissing hiertoe is genomen op de 24ste vergadering van het World Heritage Committee, welke van 27 november tot 2 december 2000 werd gehouden te Cairns, Australie. Dit is schriftelijk bevestigd in een schrijven van het World Heritage Centre van UNESCO, dat het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, thans Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer ontving via het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Met deze plaatsing heeft niet alleen het reservaat, maar ook Suriname grotere bekendheid in de wereld gekregen. Dit betekent ook dat de verantwoordelijkheid van Suriname om het reservaat duurzaam te beheren groter is geworden. De voorbereidingen tot het doen plaatsen van het CSNR op de Wereld Erfgoed Lijst heeft ruim 1 jaar geduurd.
Om op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst te worden als natuurlijk erfgoed gebied moet een gebied aan minstens één van de volgende 4 voorwaarden voldoen:
1. Het gebied moet een uitzonderlijk voorbeeld zijn van belangrijke fasen van de geschiedenis van de aarde, inbegrepen van levensverschijnselen, belangrijke geologische processen in de ontwikkeling van landvormen, of significante geomorfologische of fysiografische karakteristieken.
2. Het dient een uitzonderlijk voorbeeld te zijn van significante ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen en van planten en dieren gemeenschappen.
3. Het moet buitengewone natuurlijke verschijnselen of gebieden met bijzonder natuurschoon en esthetische waarde bevatten.
4. Het gebied dient de meest belangrijke en betekenisvolle natuurlijke habitats te bevatten voor behoud van de biologische diversiteit, inbegrepen habitats met bedreigde soorten met bijzondere wereldwijde betekenis.
Het CSNR voldoet aan de kriteria ix en x.
Het Centraal Suriname Natuurreservaat werd ingesteld op 31 juli 1998 bij Staatsbesluit 1998 (Staatsblad 1998 no. 65) en omvat ongeveer 1,6 miljoen ha aan ongeschonden tropisch regenbos. Het beschermt de bovenloop van de Coppename rivier alsmede van de Lucie rivier, de Oost rivier, de Zuid rivier, de Saramacca rivier en de Gran Rio rivier. Er zijn verschillende geologische en fysische formaties te vinden, waaronder een aantal granieten inselbergs (eilandbergen) die zo’n 360 meter uitsteken boven het omringende tropische bos. De bossen op de bergen en in de laag gelegen arealen herbergen een hoge verscheidenheid aan planten met meer dan 5000 soorten. De aanwezige diersoorten zijn kenmerkend voor het Guiana Schild en omvatten onder meer jaguar, reuzenotter, tapir, luiaards, alle 8 apensoorten en ongeveer 400 vogelsoorten zoals harpij arend, rotshaan en bokraaf. Op grond van artikel 3 van de Natuurbeschermingswet 1954 (Gouvernementsblad 1954 no. 26) wordt het algemeen beheer van de natuurreservaten gevoerd door het Hoofd van de Dienst Lands Bosbeheer, die daartoe het advies inwint van de Natuurbeschermings-commissie. Het dagelijks beheer wordt gevoerd door de Afdeling Natuurbeheer, die daartoe ondersteund wordt door de Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU). Het ligt in de bedoeling dat er een overlegcommissie voor het Centraal Suriname Natuur Reservaat wordt ingesteld, waarin vertegenwoordigers van de plaatselijke gemeenschappen en relevante instanties zitting zullen hebben voor overleg ten aanzien van het beheer van de betreffende reservaten en de ontwikkeling van de betreffende gebieden.
In september dit jaar verrichtte Minister Relyveld de opening van een nieuw jachtopzienerswoning te Raleighvallen tbv effectieve controle werkzaamheden. Deze woning is mede mogelijk geweest mbv financiering van SCF. Voor het CSNR wordt er binnenkort gewerkt aan het finaliseren van een businessplan.