Wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen hiv-besmette jongeren in de leeftijdsgroep 10 – 19 jaar. Velen krijgen echter niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben om gezond te blijven. Ook lopen miljoenen adolescenten het risico op infectie. Dit heeft geresulteerd in een toename van 50% van het aantal gerapporteerde aids-gerelateerde sterfgevallen in deze groep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom nieuwe aanbevelingen uitgebracht, die gericht zijn op de specifieke behoeften van jongeren. De richtlijnen hebben betrekking op zowel mensen met hiv als mensen die risico lopen met het virus besmet te raken. Ook in Suriname zijn er nog grote groepen met risicogedrag als het gaat om hiv/aids. Dit houdt in dat deze groepen onbeschermde seks en veel wisselende contacten hebben, zo blijkt uit het Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) onderzoek 2006. Hoewel jongeren vrij goed geïnformeerd zijn over hiv/aids, blijkt toch nog dat 60% van de vrouwen in de leeftijdscategorie 15-24 jaar in de laatste twaalf maanden (voorafgaand aan het onderzoek) seks heeft gehad met een niet-reguliere partner. Bovendien had slechts ongeveer 50% van deze vrouwen een condoom gebruikt bij het laatste contact met deze partner.
Een andere studie naar seksueel gedrag van jongeren in Suriname heeft uitgewezen dat mannen meestal rond de leeftijd van 15 jaar hun eerste seksuele ervaring hebben; bij vrouwen is dat 17 jaar. Mannen rapporteerden meer partners dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten: 41% meldde drie of meer partners in het laatste jaar. Condoomgebruik was matig (48% bij laatste keer) ondanks goede kennis van hiv en de preventieve werking van condooms. Toch vond 64% van de jongeren dat zij geen risico lopen op hiv. Het blijft daarom belangrijk dat ook jongeren voortdurend voorlichting krijgen over het belang van veilig vrijen, stelt Dave Wirjomengolo, Customs Relations Officer van Intermed. Dit bedrijf heeft haar condoomverkoop gestaag zien stijgen in de afgelopen drie jaren en juicht deze ontwikkeling toe. ‘Maar het gaat er niet alleen om dat we meer willen verkopen, het gaat ook om de bijdrage die we willen leveren om de gemeenschap gezond te houden. Een juist condoomgebruik is namelijk één van de effectieve manieren om hiv/aids te voorkomen. En als je ziet dat er meer condooms worden verkocht, dan kan dat betekenen dat steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om veilig te vrijen’, zegt Wirjomengolo. Het bedrijf heeft uit haar verkoopgegevens kunnen opmaken dat de verkoop van condooms een piek bereikt in de perioden rond de avondvierdaagse (avd) en kerst/oud op nieuw. Opmerkelijk is dat de winkels, die in de route van de avd liggen, in die periode meer condooms verkopen dan winkels die buiten de route zijn gevestigd. Hiermee zal volgens Wirjomengolo rekening worden gehouden bij het bepalen van een strategie.
Het bedrijf wil de komende tijd extra aandacht besteden aan de beschikbaarheid van condooms in de districten, met name de verafgelegen gebieden. Want terwijl in Paramaribo en Wanica condooms op grote schaal beschikbaar zijn, is dat minder het geval in bijvoorbeeld Nickerie. Voor Suriname geldt dat er gemiddeld 5,8 condooms per hoofd van de bevolking per jaar ter beschikking zijn, maar er zijn sterke indicaties dat de condoomdistributie in het binnenland belangrijk lager is dan elders, mogelijk lager dan één condoom per hoofd van de bevolking per jaar. ‘Verder onderzoek is nodig om deze indicaties te bevestigen’, staat in een samenvatting van het rapport. ‘Totaal Marktonderzoek naar condooms en hormonale voorbehoedsmiddelen’, is een baseline studie die in 2011 in Suriname en Jamaica is uitgevoerd. Het onderzoek is gedaan door Rob Verhage, Julia Terborg; Valerie Kerr en Marianne Schurmann in opdracht van Carisma/Pancap.
Het Caribbean Social Marketing programma (Carisma) is een ontwikkelingsproject van de Pan Caribbean Partnership Against HIV and Aids (Pancap) van het Secretariaat van Caribbean Community (Caricom). Het streven is er op gericht de status van seksuele en reproductieve gezondheid in het algemeen te verbeteren en, meer specifiek, het aantal besmettingen door soa’s en hiv terug te dringen.