Leerkrachten willen liever dat de overheid de waarde van hun kerstbon verwerkt in hun salaris als brandstofcompensatie. Alle ambtenaren , inclusief de onderwijsgevenden, hebben recht op een kerstbon ter waarde van SRD 150 die in december wordt verstrekt met het salaris en andere voorzieningen. Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties voor Leerkrachten in Suriname (Fols), verwacht dat ook dit jaar de kerstbon zal worden gegeven, maar vertolkt de verlangens van de onderwijsgevenden die de SRD 150 liever als brandstofcompensatie op het salaris willen.
Onderwijsgevenden zijn vorig jaar voor het eerst in aanmerking gekomen voor een kerstbon. Nadat de onderwijsbonden protest hadden laten horen, werd in 2012 ook de groep onderwijsgevenden meegenomen in deze voorziening. De regering besloot ook het gebruikelijke bedrag van SRD 100 te verhogen naar SRD 150. Vicepresident Robert Ameerali legde dit vast in een missive. De meeste ministeries hebben in 2012 in opdracht van de vp in plaats van een geldbon de ambtenaren een pakket geschonken ter waarde van het bedrag (SRD 150).
Niet alle handelszaken aan wie de pakketten waren uitbesteed, hadden zich gehouden aan het bedrag. Kritische ambtenaren merkten op dat de goederen in sommige pakketten een waarde hadden van SRD 85. Daarnaast had men bij de samenstelling geen rekening gehouden met geloofsovertuiging van de ambtenaren. Zo kregen Hindoe- en Moslim-overheidswerkers pakketten met onder andere knakworstjes van varken- en rundvlees. Het is bekend dat de Hindoes geen rund en Moslims geen varken eten.
Het is nog niet duidelijk of de raad van ministers al een besluit genomen heeft over de manier waarop uitvoering gegeven zal worden aan de voorziening. Nerkust zegt dat met het voorstel van de leerkrachten al deze missers in de verstrekking van deze voorziening opgevangen kunnen worden. Vorig jaar kregen ruim 43.000 ambtenaren, waaronder 9.000 leerkrachten, hun kerstbon, waarvoor een bedrag van SRD 6 miljoen was gereserveerd op de begroting.