Om een aanzet te geven tot de ontwikkeling van de geriatrische specialistische verpleegkunde in Suriname, organiseerde de Vereniging Verpleegkundigen Suriname (VVS) op 20 november een seminar bij hotel Torarica. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Medische Ondersteuning Suriname werd het seminar gehouden om geriatrie voor Suriname op de kaart te zetten. Klinische geriatrie is een medisch specialisme voor kwetsbare oudere patiënten. Het is een specialisme gericht op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Door vele en complexe problemen werken klinische geriaters multidisciplinair. Men probeert naast de klinische geriatrie ook veel aan sociale geriatrie te doen. Dit specialisme richt zich voornamelijk op de medische zorg bij thuiswonende ouderen.
Het eerste geriatrische seminar in Suriname was dan ook voornamelijk bedoeld om voor verpleegkundigen tot een beroepsprofiel te komen, aldus Liefda Somo president van de VVS. Verder hoopt Liefda Somo “dat de samenleving er bekend mee wordt”. “Dat men nu hoort van het woord geriater.” Wereldwijd heeft men te maken met een vergrijzing van de samenleving. Er is een groeiend aantal mensen dat ouder wordt. “We hebben allemaal direct te maken met ouderen”, aldus Liefda Somo. “We zien graag dat we naasten kunnen screenen als kandidaat voor de geriater.”
Met de komst van Surinames eerste geriater, Kristine Luckham, is er een poli geopend aan het Academisch Ziekenhuis (AZ). Hier kunnen nieuwe patiënten naartoe om onder behandeling te komen. Daarnaast is Kristine Luckham ook veel bij patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor bijstand van de ouderen. Met de komst van deze nieuwe beroepsontwikkeling is er voor verpleegkundigen een nieuwe weg ingeslagen. De taak zal hoofdzakelijk zijn om de specialist te ondersteunen. Deskundig personeel kan ook in de binnenlanden ingezet worden om de kwetsbare ouderen te kunnen screenen en zo nodig begeleiden van hun weg naar de geriater.
Volgens Liefda Somo is het niet alleen specialistische hulp in het ziekenhuis wat een bijdrage kan leveren aan de oudere medemens. Ze vindt onder andere dat een belangrijke taak ook is weggelegd voor de familie. “Belangrijk is dat de familie erbij betrokken wordt om zo assistentie te verlenen.” Tijdens het seminar werd een aantal vraagstukken behandeld en was er vervolgens een afsluiting met een samenvatting en voorlopige conclusies.