Ofschoon goed bedoeld, zien wij dat de jaarlijkse Bigisma Dey steeds een flop wordt. Elk jaar wordt, na herevaluatie, beloofd dat de eerstvolgende Bigisma Dey foutloos zal worden georganiseerd. Echter zien wij dat dezelfde blunders worden gemaakt. Bedorven voedsel, tekort aan drinkwater en zitplaatsen, kapotte bussen, slechte begeleiding en senioren burgers die veels te laat thuis of in de zorginstellingen worden afgezet. Dagblad Suriname dook in zijn archieven en geeft een overzicht van de blunders van de afgelopen Bigisma Dey’s.
In 2012 waren er klachten over hetzelfde onderwerp, het eten was namelijk verzuurd. Het scheen te oudjes toen niet te deren daar ze in een feeststemming waren. President Desi Bouterse had tijdens die ‘Bigisma Dey te Colakreek bij de seniorenburgers de verwachting gewekt dat de AOV verdubbeld zou worden. Terwijl de senioren opmaakten voor de beloofde gouden kerst, werden zij onaangenaam verrast met de mededeling dat er in december geen verhoging van de Algemene Oudedagsvoorziening wordt doorgevoerd. Door de president werd in alle toonaarden ontkend dat hij de senioren de AOV-verhoging had beloofd. Bij de viering van kerst met senioren in het Flamboyantpark zei de president dat er een grove misverstand was ten aanzien van de beloofde AOV-verhoging.
Bigisma Dey 2011 werd op zondag 6 november gehouden te Zanderij 1. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en Stichting Simbah organiseerden deze activiteit onder de naam ‘Project Grantangi’. Verzuurd eten en slechte begeleiding voerden hier ook de boventoon. Enkele weken daarna kwam nog bij kijken dat een 20-tal buschauffeurs van Commewijne die ritten hadden gereden van elke hoek van Commewijne tot naar Colakreek, niet uitbetaald waren. De ritten werden uitgevoerd in opdracht van de kernen van de PL. De bedragen die betaald moet worden voor de heen- en weerritten liepen uit tot SRD 400.
Anders dan voorgaande jaren, waarbij voor één locatie en één speciale dag werd gekozen, werd besloten de Bigisma Dey 2010 in verschillende districten te houden.
In 2008 was Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo helemaal niet tevreden over de gang van zaken tijdens de Bigisma Dey te Colakreek. “Ik ben vooral teleurgesteld in de voeding’, zei Somohardjo toen. Er waren zevenhonderdduizend Surinaamse dollars neergeteld voor de organisatie van dit project. ‘Ik mag dan toch verwachten dat het eten goed is?” Somohardjo betreurde het dat een portie waarvoor SRD 7,50 was betaald, niet aan de kwaliteitseisen voldeed. “De porties waren klein, het eten was droog en dat kun je de bigisma’s niet aandoen toch?” De PL-voorzitter sprak toen ook zijn misnoegen geuit over het parkeerbeleid. Over de distributie van de pakketten was PL ook niet tevreden. “We hebben het systeem nog niet helemaal onder de knie. Het gaat wel de goede kant op. Er is verbetering gekomen in de distributie, maar we zijn er nog niet. We moeten goed hierover evalueren, zodat we het veel beter doen”, zei Somohardjo. De PL-topman ergerde zich ook aan de jongeren die zich hadden opgegeven als begeleider, maar niet te bespeuren waren.
De recreatieve bijeenkomst Bigisma Dey is ontstaan in 1999, toen de Verenigde Naties de eerste dag van oktober uitriep tot de Internationale Dag van de Seniorenburgers. Met de organisatie van de ‘Bigisma Dey’ wordt waardering en dank getoond voor de bijdrage van 60-plussers aan de ontwikkeling van het land.