Twee berecht, een vrijgesproken

Op maandag 14 oktober zijn de twee zusters, Shirley en Rosita Macintosh, gevonnist. Shirley kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook kreeg zij een boete opgelegd van SRD1500 of 2 maanden hechtenis. Rechter Karamatali gelastte tevens haar gevangenneming. Shirley werd juridisch bijgestaan door advocaat Frank Truideman. Rosita kreeg voor het willen uitvoeren van cocaïne, en wel 440gram, een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook kreeg zij een boete van SRD 1000 of 1 maand hechtenis. Ook voor haar werd gevangenneming gelast. Rosita werd ook juridisch bijgestaan door Truideman.
De derde verdachte, Guno Vanodoe, werd vrijgesproken vanwege de vele twijfels over de bewijzen. De verdachte kreeg juridische bijstand van advocaat Lobo. De verdachte Shirley vertelde tijdens te rechtszitting dat zij de bolletjes met cocaïne van Guno kreeg. Dit verklaarde zij eerder ook bij de politie. Zij had schulden bij Guno, die geldschieter is. Hij bedreigde haar omdat zij hem niet kon terugbetalen. Het ging om een bedrag van Euro 5000. Shirley vertelde aan de politie dat zij de cocaïne op 24 mei 2013 van Guno kreeg. Hij had ook haar reis bekostigd. Haar zus Rosita had wel eerder contact met Guno.
Shirley woont in Frans-Guyana en krijgt Euro 1800 per maand aan steun. Deze verdachte heeft 11 kinderen om te verzorgen. Zij moest de cocaïne verstoppen in haar anus en vagina. Ze moest ook enkele bolletjes slikken. Bij haar aanhouding gaf zij duidelijk aan waarom zij de drugs wilde uitvoeren. Haar advocaat richtte zijn aandacht op de juridische term ‘doen plegen’. Dit betekent dat er geen sprake is van straffeloosheid van de dader. Truideman pleitte echter voor vrijspraak voor Shirley.
De verdachte Rosita, die haar zus wilde helpen om haar schulden af te lossen, kon niet aangeven wie de cocaïne aan haar gaf. Ook voor Rosita vroeg Truideman vrijspraak. Zij heeft al 5 maanden gezeten en ze woont in Nederland. Officier van jusititie, mr. Nirmala Maikoe, zei dat Shirley de keus bewust had gemaakt om de drugs uit te voeren. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een straf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, een boete van SRD 1500 of 2 maanden hechtenis. Het OM eiste voor Rosita een gevangenistraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk en een boete van SRD 1000 of 1 maand in de gevangenis. Voor beide eiste de officier ook gevangenneming. Rechter Karamatali deed uitspraak conform de eis.
Meester Lobo die Guno juridisch bijstond, zei dat het nergens was vastgelegd dat zijn cliënt Shirley zou hebben bedreigd. Vanwege twijfels met betrekking tot de data en waar de verdachte zich op de bewuste dag bevond, werd hij vrijgelaten. De verwarring lag tussen de tijd waarop hij een auto was gaan kopen en de tijd waarop Shirley zei dat hij haar de cocaïne gaf. Op de aankoopbon stond dat Guno rond 11:15 uur v.m. ging betalen voor de auto en wel op 24 mei. Een getuige verklaarde echter dat hij in de middag bij de car centre was. De taxichauffeur met wie Guno naar de automarkt ging, werd ook gehoord. Uit het verhoor kwam ook duidelijk naar voren dat hij Guno tussen 16.00 uur en 17.00 uur naar de automarkt bracht, net voor sluitingstijd.
Lobo merkte op dat er nergens sprake was van een bedreiging die zijn cliënt uitte in de richting van Shirley. De advocaat ging akkoord met het Openbaar Ministerie en zei dat zijn cliënt inderdaad zijn geld terugwilde. Hij is tenslotte geldschieter. Het OM eiste Guno’s vrijlating met teruggave van de in beslag genomen spullen. De rechter handelde conform de eis.

error: Kopiëren mag niet!