Surinaams Internationaal Congres over educatie

Maandag 14 oktober was er een persconferentie over het te houden ‘Suriname Internationaal Onderwijs Congres’. Het congres wordt voor het eerst gehouden op vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2013. In hotel Krasnapolsky maakte het Fibos (Federale Instelling Bijzonder Onderwijs Suriname) het programma bekend. De aanleiding tot dit congres is het Ontwikkelingsplan van 2012-2016 onder het thema ‘Suriname in transformatie’. De huidige regering is zich ervan bewust dat onderwijs, wetenschap en cultuur belangrijke instrumenten zijn voor het ontwikkelingsproces van Suriname. Het is bedoeld om welvaart en welzijn te scheppen.
Elke Surinamer moet in de gelegenheid gesteld worden om uit eigen beweging zich te ontplooien ter verbetering van de eigen toekomst en daarmee de toekomst van Suriname. Het reorganiseren van het onderwijssysteem is noodzakelijk bevonden om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen.
Het Internationaal Onderwijs Congres heeft dan ook als doel om een uitwisseling te genereren van nationale en internationale inzichten en ervaringen te faciliteren. Elke professional binnen het onderwijs moet in staat worden gesteld om zich continue te ontwikkelen.
Tijdens het congres zal worden gesproken over onderwerpen als de rol van de sociale partners in het onderwijs, het onderwijsbeleid, Surinaams onderwijs en het Surinaamse bedrijfsleven. Verder zal ook worden gekeken naar de internationalisering, wat inmiddels al een gemeengoed is voor instellingen in het hoger onderwijs. Door internationale samenwerking veranderen de eisen en uitdagingen op de arbeidsmarkt, met als gevolg dat er andere competenties worden verwacht van de leerling. Dit wordt bereikt met gastsprekers uit het buitenland, die komen praten over ‘change management’, vergelijkend onderwijs binnen onderwijsvernieuwingen en wetenschap en technologie binnen het onderwijs.
Het congres heeft verder als doel het leer- en ontwikkelingsproces van de schoolorganisatie een impuls te geven. Er wordt een aanzet gegeven om het Surinaams onderwijs in eigen land een internationaal podium te geven.
Dit wordt periodiek herhaald om zo doorstroming aan kwaliteit te geven en afspraken te maken om belangrijke elementen binnen de schoolorganisatie door te voeren. Hoewel het congres door leerkrachten en het management van de bijzondere scholen wordt georganiseerd, hebben ze wel de medewerking van het ministerie van Onderwijs. De organisatie drukte dan ook op het hart dat ook openbare scholen uitgenodigd zijn. Er is ruimte voor 700 deelnemers die zich kunnen inschrijven op www.ebgs-scholen.net .

error: Kopiëren mag niet!