‘De vele beloften van de huidige regering om de agrarische sector te maken tot de voedselschuur van de regio, zijn slechts loze kreten gebleven.’ Dit zegt voorzitter Dayanand Dwarka van de agrarische raad van de VHP. Op Wereldvoedseldag, vandaag, ‘zijn de vooruitzichten op verbetering van de agrarische sector na drie jaar Megaplus regering nog even somber gebleven’. Op 16 oktober, de dag waarop in 1945 de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, werd opgericht, is Wereldvoedseldag in het leven geroepen. Deze dag is bedoeld om stil te staan bij de voedselproblematiek in de wereld, alsmede het vestigen van de aandacht op de problemen en oplossingen in de strijd tegen honger.
Wereldvoedseldag 2013 heeft als boodschap: “Gezonde mensen zijn afhankelijk van gezonde voedselsystemen”, waarbij de focus gericht is op “duurzame voedselsystemen voor voedselzekerheid en voeding”. Ook de agrarische raad van de VHP staat op deze dag stil bij de nationale en mondiale voedselvraagstukken en constateert met zorg ‘de verslechterende voedselsituatie in de wereld’. De lokale productie van voedsel en voedselgewassen is naar zeggen van Dwarka zorgwekkend en de positie van de voedselproducenten fragiel en continu onder druk. ‘Er wordt in toenemende mate voedsel geïmporteerd en importeurs worden gefaciliteerd, terwijl de lokale producenten aan hun lot worden overgelaten. De producenten van rijst schreeuwen al jaren om duurzame oplossingen van hun vele problemen, maar de regering laat weinig van zich horen. Maatregelen om de rijstsector concurrerend te laten produceren, blijven uit.’
Volgens de FAO zijn anno 2013 circa 870 miljoen mensen chronisch ondervoed. De huidige voedselproductie kan de steeds toenemende vraag niet bijhouden. Als gevolg van de groei van de bevolking en de toename van de welvaart, stijgt de vraag naar voedsel veel sneller dan de groei van de productie. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, zal de wereldwijde productie van voedsel tegen 2050 moeten verdubbelen. Dwarka spreekt namens de agrarische raad van de VHP de hoop uit, dat de regering alsnog erin slaagt om het huidige agrarische beleid drastisch om te buigen en alsnog groei en ontwikkeling van de sector kan realiseren.