Eerste afgestudeerde aan masteropleiding Research Methods

IFAfgelopen week heeft het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) haar eerste afstudeerpresentatie gehad van de masteropleiding Research Methods. De presentatie werd gegeven door Rayah Bhattacharji, parttime docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het IGSR is opgericht in 2006 als voorloper van de Faculty of Graduate Studies (FGS). Het IGSR verzorgt incidentele masters en heeft verder als taak om de kwaliteit van alle op de universiteit verzorgde masters te bewaken. Het was dan niet alleen een belangrijke presentatie voor Bhattacharji, maar ook voor de IGSR. Aan Bhattacharji hadden ze dan ook een goede studente. Door een solide lat op een hoog niveau te leggen, liet ze zien dat ze deze met balans kon vasthouden.
De IGSR ziet graag dat Suriname meer gaat publiceren en wil dit onder andere bereiken door masterscripties om te zetten in publicaties. Bhattacharji was dan ook erop gebrand om haar scriptie ‘Active citizens for democracy in Suriname’ te publiceren in onder andere het Academic Journal of Suriname. Hiermee kan ze laten zien dat burgerschap verder gaat dan alleen de politieke betrekkingen die iemand heeft met een land. Ze vindt dat er gesproken moet worden over citizens, omdat deze de lading dekt met meer factoren uit de sociale gemeenschap.
Tijdens haar onderzoek stuitte ze op de rolverdeling binnen een democratie. Oudere willen graag de touwtjes in handen blijven houden, omdat ze vinden dat de jongeren enigszins ‘teleurstellen’. Ouderen missen een idealisme bij jongeren. Jongeren werken om eerst hun schaapjes op het droge te krijgen, iets wat de ouderen al gedaan hebben. Zo kunnen zij zich met meer idealisme opstellen. Daarnaast merkte Bhattacharji dat de school onder de jeugd juist een bescheidenheid stimuleert. Hierdoor zijn jongeren niet snel geneigd of in staat om actiever deel te nemen als citizen bij projecten. Ze stelt dat een betrokken burger dit voornamelijk geleerd heeft door de ouders. Wanneer deze ze meenemen naar projecten en sociale gelegenheden ‘leren’ de kinderen zich meer sociaal verantwoord op te stellen.
Een ander belangrijk aspect binnen het onderzoek was dat mensen uit het binnenland meer waarde hechten aan de natuur en het behoud ervan. Ook plaatsten mensen uit de landelijke omgeving en het binnenland, een gebeurtenis als belangrijk wanneer het op sociaal en nationaal niveau gebeurde. Dit in tegenstelling tot de stedelijke bewoners die een meer individuele instelling hebben.
Met deze afstudeerpresentatie mag Bhattacharji zich nu master of science noemen en zal de examencommissie zich buigen of ze cumlaude zal afstuderen.

error: Kopiëren mag niet!