James Francis, toerist in Isaiah Land

james francis 1James Francis is jong maar heeft een uitgesproken mening over het leven. Hij maakt muziek en heeft een hit op Youtube met het nummer ‘Bonnie’. Via een leeftijdsgenoot komen wij hem op het spoor. Ze zegt meteen dat hij inderdaad veel volwassener is dan zijn leeftijdsgenoten. “Hij lijkt 19 of zo.”
Zijn echte leeftijd vermeldt hij liever niet. “Nee, ik heb het gevoel dat mensen mij dan meteen anders behandelen.” Al op jonge leeftijd was Francis bezig met zingen, maar zanglessen heeft nooit gevolgd. Later kwamen daar schrijven en rappen bij.
Belangrijk voor Francis, die eigenlijk Isaiah Leeflang heet, is dat hij de ruimte krijgt om te zijn wie hij is en om zijn ding te doen en die ruimte krijgt hij ook. “Mijn manager laat mij volledig vrij. Als ik schrijf zit ik rustig in een hoekje en iedereen laat mij dan met rust.” Hij kan zo zijn creativiteit de vrije loop laten. “Daarom doe ik het goed.” De artiestennaam van Francis is afgeleid van een karakter (een wolf, zijn favoriete dier) uit een film, maar is ook de naam van zijn opa.
De muziekinteresse van Francis is vrij breed en gaat van Bob Marley naar Michael Jackson, van Frank Ocean naar Prince, van Alicia Keys naar Eryka Badu. Ook AC/DC en The Beatles vindt hij geweldig. “Zelf wil ik een soort van Kanye West zijn, niet vanwege zijn muziek, maar omdat hij alles een beetje aan zijn laars lapt en zegt: ‘dit is wat ik doe!’” Volgens Francis mogen meer mensen in Suriname die houding aannemen. Veel mensen staan op feestjes in een hoekje. “‘Want mensen gaan naar me kijken’, denken ze dan. Waarom schamen? Dat is gewoon je leven weggooien!”
Francis meent dat de Surinaamse muziek gericht is op geld maken. Daarmee zegt hij niet dat het slecht is, benadrukt hij, maar het is niet hoe hij er zelf tegen aan kijkt. “Het is stoer en zo. Ik ben niet dat. Mijn liedjes zie ik meer als ‘poetry’”. Francis houdt van kunst en mode en die komen ook naar voren in zijn videoclips, maar worden ook meteen duidelijk door de manier waarop hij zich kleedt.
Een mixtape van Francis moet nog uitkomen, maar is al te beluisteren en van een internationaal niveau. Het heet ‘The Tour’. Bij zijn laatste optreden droeg hij een shirt met de tekst ‘The Tourist’. “Ik ben nog een beetje aan het zoeken naar de persoon en de artiest die ik wil zijn.” Het volgende project ligt al op stapel. “Ik heb alweer een heel album vol geschreven. Ik heb me laten inspireren door oude films.”
Francis wil de muziekindustrie veranderen. Grote woorden voor zo een jonge ziel. Maar het zal ons niet verbazen als hem dat ook echt lukt. Zijn manier van doen en laten doen inderdaad een beetje denken aan een jonge Michael Jackson en Prince die beiden een grote invloed hebben gehad op de muziekindustrie. Zijn management gaat er voor zorgen dat hij vanaf volgend jaar meer moet optreden, bijna elke maand. ‘James Francis is een toerist in Isaiah-Land en gaat ons meenemen op zijn reis!’

error: Kopiëren mag niet!