Training Legal Framework gestart

20131009_163817Op maandag 7 oktober j.l. is de Training Workshop “Legal Framework for Private Sector Development in Suriname” gestart. Deze training workshop, met 28 deelnemers, is een van de follow up activiteiten van het project “Private Sector Development in Suriname”, dat gefinancierd wordt door de overheid en IDB. De deskundige jurist met nationale en internationale ervaring, mr. Hans Lim A Po, verzorgde de openingspresentatie en zal verder ondersteuning verlenen. Geconstateerd kan worden dat het Surinaams rechtsregiem erg verouderd, zeer geisoleerd en zorgwekkend gefragmenteerd is. Een fundamentele transformatie vergt Deskundigheid, Daadkracht en Draagvlak van de Surinaamse Samenleving. Deze training workshop wil een bijdrage leveren aan en een prikkel zijn voor aanvang van de fundamentele transformatie. Bij de aanvang zal aandacht besteed worden aan o.m. fundamentele rechtsprincipes, consumentenbescherming, regels voor concurrentie en intellectuele eigendommen, die van invloed zijn op zowel locale als buitenlandse investeringen.
Marcela Anzola, een ervaren buitenlandse jurist, die betrokken is bij het project en op 30 augustus 2013 reeds een presentatie heeft gehouden, zal verder aandacht besteden aan de minimale wettelijke eisen voor een gunstig investeringsklimaat, m.n. op het gebied van Investment Facilitation and Promotion, Trade Policy, Competition Policy, Consumer Protection, Corporate Governance en het cruciaal Administratief recht. Mevrouw Anzola gaf aan dat het huidig wettelijk kader gebaseerd is op een achterhaalde benadering van de rol van de overheid en niet voldoet aan de heersende internationale standaarden t.a.v. een gunstig ondernemingsklimaat., dat stimulerend is voor binnen- en buitenlandse investeringen.
De training workshop duurt drie dagen en wordt georganiseerd door de Competitiveness Unit Suriname. De bedoeling is dat bij aanvang, bestaande concept wetten met of zonder wijzigingen e.d. samen met bijkomende concept wetten opgenomen worden in een zgn. “Omnibuswet”, waardoor de (potentiele) binnen- en buitenlandse investeerder in een(1) wet, relevante regelingen m.b.t. zaken doen kan terug vinden. Dit moet primair op nationaal nivo effect hebben, o.m. effiencyverbetering, transparantie, toename van investeringen en werkgelegenheid als sociaal economische voortuitgang en secundair verbetering van de internationale ranking van Suriname. Een adekwaat rechtsregiem is een van de basisvereisten voor een gunstig ondernemings- en investeringsklimaat als voor versterking van competitiveness of wel het nationaal concurrentievermogen.

error: Kopiëren mag niet!