Sinds jaar en dag praat men in Suriname om de vuilophaaldienst te verzelfstandigen. De vuilophaal wordt nog compleet door de overheid betaald, hoewel het meeste werk gedaan wordt door particulieren. De verzelfstandiging van de vuilophaal is bij de vorige regering slechts bij een concept gebleven. Deze regering had bij haar aantreden beloofd de dienst te zullen verzelfstandigen. De toenmalige minister van Openbare Werken (OW), Ramon Abrahams, gaf dit bij verschillende aangelegenheden aan. De betreffende dienst zou verzelfstandigd worden. Ook zouden de huishoudens en bedrijven zelf moeten betalen voor de vuilophaal. Het afval zelf zou gescheiden moeten worden.
De huidige OW-minister is thans bezig een inhaalslag te maken. Het ministerie heeft thans een model uitgewerkt waarbij ondernemers SRD 100 per maand moeten betalen om hun vuil te laten ophalen. Dagblad Suriname verneemt van personen dichtbij dit project dat dit model heel moeizaam verloopt. Terwijl enkele ondernemers niet bereid zijn het bedrag van SRD 100 per maand neer te tellen, zijn er weer anderen die – zoals het in de vergunningsvoorwaarden staat – nog geen vuilnistonnen voor hun winkelpanden hebben geplaatst.
Een regeringsfunctionaris weet Dagblad Suriname te vertellen dat de vorige regering reeds stappen in de richting van verzelfstandiging had gezet. ‘Er was gewerkt aan regelgeving (wetten) en een business – en inzamelingsplan. Alles was in concept, niets is gefinaliseerd.’ De functionaris weet zelfs dat wat de regelgeving betreft er met alle stakeholders was gesproken. Het concept was zelfs voor goedkeuring aan de raad van ministers (RvM) aangeboden. ‘Het is daar blijven liggen, omdat in DNA eerst de afvalstoffenwet behandeld diende te worden. Het business– en inzamelingsplan was nodig om te weten onder welke ondernemingsvorm die verzelfstandigde vuilophaaldienst zou vallen. Verder moest duidelijk zijn hoe de dienst in de praktijk zou werken.’
De functionaris zegt dat in het kader van die verzelfstandiging de vuilstortplaats ook in orde moest zijn. Het moest een gecontroleerde stortplaats worden. Dat stukje ordening zou komen met financiën uit Nederland en uit eigen middelen. Ook hiervan is volgens de topambtenaar niets terecht gekomen en zit Suriname nog steeds met een vuilstortplaats die voor heel veel narigheden en problemen zorgt.
Problemen met de verwerking van huis- en industrieel afval moeten grondig worden opgelost heeft de partij voor Democratie & Ontwikkeling in Eenheid, DOE, meerdere malen aangegeven. Zoals het er nu aan toe gaat is het verre van ideaal. Bovendien is niet duidelijk welke richting het uit gaat. Aan het beleid valt weinig af te lezen. De regering zou een milieupark moeten opzetten voor een “definitieve en structurele oplossing”. Een dergelijk park moet gescheiden afval opnemen, recyclen en de producten verkopen of hergebruiken. Milieutechnologie moet meer aandacht krijgen in het hoger onderwijs. “Dat zal ongetwijfeld ook leiden tot een beter beleid als het gaat om de goudwinning waar nog steeds van het moordende kwik gebruik wordt gemaakt.” Voor het dienstjaar 2014 is voorlopig een bedrag van SRD 24.3 miljoen begroot op de raming van de uitgaven door OW voor vuilophaal en verwerking. Voor verzelfstandiging van de vuilophaal en verwerking is voor dit jaar SRD 20.6 miljoen opgebracht.
Widjai Ganesh