Een overgrote deel van de gemeenschap werkt liever als zelfstandige ondernemer en indien dat niet lukt dan wil men graag bij de overheid binnenstappen. Nu zou je geneigd zijn te denken dat de gemiddelde Surinamer een hardwerkende persoon is, maar het tegendeel is waar. Een eigen onderneming starten heeft merendeels te maken met het feit dat men slechts wil werken als het hen goed uitkomt. Men wil dus zelf de tijden bepalen. Een ander punt is dat men zich vaak niet bewust is van de eigen verantwoordelijkheid en daarom juist thuis gaat werken. In dat geval betalen zij in ieder geval geen belasting. Het frappante is vaak wel dat juist deze mensen steen en been klagen omtrent alles en nog wat in het land, terwijl ze helemaal geen bijdrage wensen te leveren aan de ontwikkeling van de natie. Het laatste dat tegenwoordig een trend is geworden en wat we vaak tegenkomen, is dat dames in Suriname liever een relatie beginnen met een rijke man dan dat ze gaan werken en zichzelf proberen op te bouwen. De verklaring welke daarbij voor dat gedrag wordt aangedragen is dat meestal het salaris in Suriname te laag is terwijl zij zo hard moeten werken.
Het is ook wel waar dat het salaris in bepaalde bedrijven overdreven laag wordt gehouden, maar voor deze betreffende groep Surinamers is het salaris altijd te laag en dat wordt dus gebruikt om het gedrag goed te praten.
Het ministerie van ATM heeft kort geleden ook al zijn teleurstelling uitgesproken omtrent het luie gedrag van vele Surinamers. Ook zij zijn er moedeloos van geworden. ATM zou juist erop moeten toezien dat de overheid niet a la dol mensen aanneemt. Zij zouden juist moeten stimuleren om binnen de particuliere sector te gaan werken. En daarmee zouden de bedrijven gestimuleerd worden waardoor de overheid meer aan belastinginkomsten zou hebben.
De overheid zou op korte termijn al de bedrijven moeten controleren op hun vergunning. Wie geen vergunning heeft, moet ook direct sluiten maar dan wel direct ook sancties opleggen zodat het zwart werken wordt afgestraft.
Het probleem is dat de overheid dan ook haar verantwoordelijkheid zal moeten nemen en over verantwoordelijkheid kun jet het in Suriname liever niet hebben.
Kijk maar naar het verkeer. Onlangs nog twee aanrijdingen met veel schade. Op de kruising Gompertstraat/Jan Steenstraat en iets later Lallarookhweg/ Franchepanestraat. In beide gevallen heeft dat te maken met de oogkleppen en egoïstisch gedrag. Ik heb voorrang dus hoef ik niet uit te kijken. In plaats van voorzichtigheid in acht te nemen bij nadering van een kruising, zie je juist dat men met dezelfde snelheid de kruising nadert alsof men wil zeggen: Kom maar als je durft. Met alle gevolgen van dien.
Met alle respect voor de politie, maar het controleren op snelheid op een weg die zich voor leent om harder te rijden, heeft maar één doel: geld in het laatje te brengen onder het mom van de veiligheid. Welke veiligheid wordt gediend met een snelheidcontrole op de Ringweg en de weg naar Nickerie?
Nabij de kruisingen Gompertsstraat – Anamoestraat – Coppenamestraat – Wanicastraat om maar een paar voorbeelden te noemen, zouden juist vaker acties moeten komen.
Om gedragsverandering te krijgen in Suriname zullen harde sancties moeten worden opgelegd aan onverantwoordelijk gedrag, maar dan moeten mensen wel de verantwoordelijkheid nemen om sancties op te leggen.
Rebien