‘Samen vormen wij een natie’

fotowp-content/uploads/2013/10/foto.jpgOnder het thema ‘Eenheid, vriendschap, saamhorigheid en harmonie’ hebben de Chinese en Marrongemeenschap tezamen met de Commissie Jubileumjaar het programma bekend gemaakt voor de vieringen die zullen plaatsvinden in verband met 160 jaar Chinese vestiging en de Dag der Marrons. Er werd benadrukt dat bij elke viering alle etnische groepen betrokken zullen worden. Voorzitter Jozefzoon van de jubileumcommissie gaf aan dat het Surinaamse volk zich moest bezinnen en nadenken over hoe hij het hoogste ideaal zou kunnen bereiken, namelijk het centraal stellen van eenheid binnen Suriname met zijn diversiteit aan culturen. Om het nationale gevoel te benadrukken, werd op verzoek van de organisatie gezamenlijk het volkslied gezongen door alle aanwezigen. Mevrouw Eduards van het Marron Vrouwen Collectief nam daarna het woord en vertelde over het programma van de Marronviering dat onder andere bestaat uit een pangishow. Verder zullen er optredens verzorgd worden door diverse etnische groepen.
Leo Atoman van Stichting 10 Oktober 1760, voor de gelegenheid met Chinese hoed en vlecht, vulde aan dat op 10 oktober de viering zal beginnen met een plengoffer en het aankleden van Mama Sranang. Onderdeel van de viering is ook een prodowaka waar meerder etnische groepen aan mee zullen doen. Ook op Albina en Moengo zullen er activiteiten plaatsvinden. Voorzitter van de Commissie 160 jaar Chinese Vestiging Suriname, dhr. Young, deelde vervolgens het programma mee ter ere van de jubileumviering van de Chinese gemeenschap. Er zullen diverse activiteiten plaatsvinden in aanloop naar 20 oktober.
Op 14 oktober zal onder anderen Paul Woei een lezing houden over de invloed van de Chinezen. Op 20 oktober zal er ook een kranslegging zijn tezamen met de ambassadeur van de Volksrepubliek China, gevolgd door een simultane dankdienst in twee Chinese kerken. Op die dag zal er omstreeks drie uur weer een optocht plaatsvinden. De route zal nader worden bekend gemaakt. Op het Onafhankelijkheidsplein zullen er wederom culturele optredens plaatsvinden van diverse etnische groepen. Ook komt er een acrobatengroep van 30 man over uit China die onder andere zal optreden voor seniorenburgers. Het hoogtepunt van de avond is een verrassing. De avond zal worden afgesloten met het afschieten van een speciale, 160 meter lange pagara. Het thema van alle vieringen is: “Samen vormen wij een natie!”. Dit zal benadrukt worden op 9 en 10 november 2013 als het jubileumjaar afgesloten zal worden met een nationaal concert.

error: Kopiëren mag niet!