Ministeries niet in staat inhaalslag te maken

‘Ministeries zijn niet in staat om versneld te werken aan zaken die eerder begroot waren, omdat zij niet het geld daarvoor hebben gehad op de begroting van 2014’, maakt BEP-assembleelid Ronny Asabina tegenover Dagblad Suriname duidelijk. De volksvertegenwoordiger leidt dit af van de begrotingen van onder meer ATM, LVV, Sport en Jeugdzaken, RGB en RO. ‘Juist omdat deze in 2013 bitter weinig hebben weten te realiseren, zou men er vanuit gaan dat de regering extra geld zou geven voor 2014 om zaken versneld uit te voeren.’ Met het weinige geld op zijn begroting zal Sport en Jeugdzaken niet meer in staat zijn de geplande bouw van multifuncionele centra te realiseren. Die stonden op de begrotingen van 2012 en 2013 geprojecteerd.
Ook het decentralisatieplan van RO krijgt een flinke afknapper, omdat er te weinig geld daarvoor beschikbaar is. Asabina vindt het triest dat het staatshoofd voor dit jaar een grondige evaluatie van het decentralisatieprogramma had afgekondigd, ‘maar het is bij woorden gebleven’. De parlementariër verneemt dat de projectfinancier, de IDB (Inter-American Development Bank), niet content is met het verloop van het project. ‘Dat is geen verrassing’, zegt Asabina. ‘Decentralisatiewetten liggen onaangeroerd bij het parlement en kunnen nog steeds niet in behandeling genomen worden. Daarnaast zijn de projectuitvoerders nog steeds niet in staat districtsbegrotingen te produceren. Het ministerie ontbeert voldoende middelen ook voor 2014 om het project met succes uit te voeren.’
Alles wijst erop dat IDB de verdere financiering zal stopzetten. Asabina vindt het onterecht en jammer dat het ministerie niet de middelen krijgt om het programma versneld uit te voeren in 2014. Het staatshoofd had aangekondigd de subsidie op te heffen op staatsbedrijven die collectieve goederen produceren. Op de begroting 2014 staan er echter wel nog forse bedragen aan subsidie aan onder andere de EBS en SWM voor respectievelijk SRD 100 en SRD 26 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!