‘De minister van LVV heeft mij duidelijk gemaakt dat zij momenteel op rood staan. Ze hebben geen geld. Het is ook niet op de begroting opgenomen dat de rijstboeren een compensatie zullen krijgen.’ Dat zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, ietwat teleurgesteld aan Dagblad Suriname. Vanwege de lage opkoopprijs van padie, namelijk SRD 55 per baal, had de SPBA het verzoek gedaan voor het krijgen van een compensatie.
De SPBA stelde het bedrag van SRD 16 per baal padie als compensatie voor. Per hectare zou het SRD 900 bedragen. Van de LVV-bewindsman heeft de voorzitter de echter mededeling gekregen dat het ministerie bezig zou zijn met het verlagen van de kostprijs van padie. Voor Oemraw is dit een groot raadsel. ‘Hij heeft mij niet gezegd hoe ze dat gaan doen. Ik weet wel dat de input steeds duurder wordt.’
Een baal padie met alle kosten bijberekend bedraagt SRD 71, terwijl de opkoopprijs slechts SRD 55 bedraagt, zegt de SPBA-voorzitter. Het afgelopen seizoen kostte een paal padie SRD 78. Na enkele maanden is de prijs gaan dalen tussen de SRD 60 en SRD 65. Enkele maanden terug heeft het Rijstorgaan de richtprijs voor het opkopen van padie vastgesteld. Deze bedraagt SRD 67 per baal.
Nog een paar honderd hectare oogsten dan is de oogst achter de rug. Dit seizoen was ongeveer 28.500 hectare ingezaaid. Dat is 3.500 meer dan het afgelopen seizoen, waar bijkans 25.000 hectare padie was ingezaaid. De rijstboeren waren voornemens het komende seizoen meer in te zaaien. Echter, dit voornemen is niet te realiseren vanwege de lage opkoopprijs. ‘Men moet ook niet vergeten dat we dik in de schulden zitten. We kunnen die heel moeilijk aflossen.’ Het is te verwachten dat het komende seizoen minder dan 28.500 wordt ingezaaid.
Volgens Oemraw krijgt de rijstsector een totaal stiefmoederlijke behandeling van de Staat ten opzichte van de overige sectoren. ‘Dat was ook duidelijk te horen in de jaarrede van de president. Hij heeft geen woord gerept over de rijstsector. Dan wil hij Suriname tot de voedselschuur van het Caraibisch gebied maken. Wie houdt hij voor de gek.’
Asha Gajadien-Bhagwat